Nyomtatás

Lelki válság

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Bátorítások

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

segitseg2

Volt már olyan az életedben, amikor nem tudtad, hogy miért történik valami éppen veled? Amikor érzelmileg, vagy lelkileg összetörtél? Amikor elgondolkodsz, hogy hol vagy most éppen az életedben, hogyan jutottál oda, hol van Isten, és mi a következő lépés, hogyan tovább? Van ilyen most az életedben? Nem vagy egyedül, viszont ilyenkor támadható vagy.

Az élet legnagyobb hibáit olyan helyzetben lehet elkövetni, mint amilyenben most vagy. Tehát, mielőtt valami olyat tennél, amit később megbánsz, most állj meg, vegyél egy nagy levegőt és fontold meg a következő gondolatokat:

 • Isten nem felejtett el téged. Azt kérdezed, hogy most hol van Isten? Azt gondolod, hogy nagyon messze futottál Tőle? Isten most is itt van, és pontosan tudja, hogy Te most hol vagy. Fordulj most Hozzá és várjad Őt.
 • Isten sokszor csöndben munkálkodik. Gyakran az Ő Szavában akkor munkálkodott, amikor emberek a legjobban kételkedtek Benne. Emlékezz Józsefre a börtönben, Jónásra a hal gyomrában, Keresztelő Jánosra a lefejezés előtt, a kimerült Illésre, a bujdosó Dávidra, a börtönben levő Pálra, vagy Jézusra a sírban. Isten gyakran akkor munkálkodik, amikor úgy tűnik, hogy nem történik semmi. Csak várj.
 • Isten áldást tud hozni a zavarban. Amikor nem engedjük Őt el, nem számít milyen reménytelennek érezzük magunkat, akkor az egy olyan különleges hitet mutat, amit Ő mindig megáld. A tövised valójában egy áldás. Lehet ezt most nem így látod, de Isten egy nap pontosan ezt fogja tudni használni oly módon, hogy azt most el sem tudod képzelni.
 • Isten ezt a lelki fájdalmat olyan módon tudja majd használni, amit most még nem is gondolsz. Egy nap majd visszanézel arra, ahogyan most érzel és hálát adsz Istennek azért, amit Ő tett, amit Ő tanított neked, és ahogyan azt tudod mondani, hogy megérte.
 • Isten megerősít bennünket nehéz időben. Ahhoz, hogy elhordozd a jövő áldásait, széles vállakra van szükséged. Isten megpróbálja a hitedet azért, hogy felkészítsen a jövőbeli tervére.
 • A próbák túloldalán van az áldás Istennél. Isten így működik. Isten megjutalmazza a hitet. Ő megtiszteli azokat, akik Neki tisztességet tesznek. Ő megpróbál, azután áld. Ne add fel az áldás előtt.
 • Isten meg tudja adni a kegyelmet, amire szükséged van most. Lehet, hogy most legyőzve, nyomasztva érzed magad, de állj meg egy percre. Bárhol is talál ez a cikk téged—csak állj meg most. Te most élsz. Te meg vagy menekülve (ha ismered személyesen Krisztust). Képes vagy dicsőíteni. Képes vagy Hozzá kiáltani. Van még reménységed. Ebben a pillanatban tapasztalod Isten kegyelmét. És amíg csak Rá tekintesz, Ő meg fogja adni a kegyelmet amire szükséged van, amikor az kell.
 • Isten veled van, ha érzed, ha nem. Ő nem egy érzés, vagy hangulatbeli tapasztalat. Ő van. Ő az igazság. Ő abszolút. Ő most veled van és mindig is veled lesz. Te csak maradj meg Ő benne. Fogadd el az Ő jelenlétét. Csendesedj és ismerd el, hogy Ő az Isten!
 • Isten örül feletted és nem haragszik rád. Azt gondolod, hogy cserbenhagytad Isten? Azt gondolod, hogy Ő már elvetett téged magától. Nem igaz. Ha Krisztusban vagy, akkor kegyelem alatt vagy—te TELJES vagy Ő benne. Isten a keresztre vitte a saját fiát, hogy örvendhessen benned!

Isten keresztül fog vinni. Nem az a lényeg, hogy mikor. Nem az a lényeg, hogy hogyan. Az Ő idejében, az Ő módja szerint—megteszi. Keresztül visz ezen téged! Ne add fel, ne tegyél valami bolondságot. Ő keresztül visz ezen a nehézségen! Csakis Vele leszel képes végigmenni.

 

És íme 10 dolog, amit tenned kell—amíg várod Istent, hogy megtudd hogyan tovább:

Emlékezz, az érzelmek hazudnak—az érzelmek gyorsan változnak. Túlságosan befolyásolhatók a fiziológiai felépítésünkkel, az étrendünkkel, az alvási ciklusainkkal, a környezetünkkel (még az időjárással is), és a körülményekkel. Ne bízz az érzéseidben! Csak néha mondanak igazat.

Ragadd meg az igazságot, ne az érzelmet—Az igazság szabaddá tesz. Menj Isten szavához és kötözd oda magad, Mint olyan, aki magát lekötözi a hurrikán közben. Vesd ki a horgonyt arra, amit Isten mondd az Ő Szavában.

Hallgass Istenre, ne az érzelmekre—Hadd ordítsanak az érzéseid. Hadd tomboljon, mint a vihar. Mindebben Isten csöndes hangja meg tud tartani téged egy biztos helyen. A viharnak egyszer vége lesz. Az érzelmeid végül majd visszatérnek egy síkba az igazsággal—és akkor majd örülni fogsz, hogy nem hagytad, hogy azok vezessenek!

Gondolkozz az érzelmeiden túl—Emlékszel arra a napra, mikor nem éreztél úgy, mint most? Ugyanígy, vissza fogsz tekinteni a mostani állapotodra és meglátod, hogy a mostani érzéseid elmúltak. Ezzel ellentétben a döntések, amiket most hozol, követni fognak. Gondold végig, hogy milyen mély, pusztító hatása lesz a rossz döntésednek, ha azt választod.

Beszélj Istenhez—Isten válaszol, ha felkiáltasz Hozzá! Nyisd ki a szád, emeld fel a hangod, és beszélj, kiálts Hozzá. Tudom—elsőre furcsának tűnhet, de ez egy Bibliai valóság, hogy Isten válaszol az ilyen égő, heves hitre!

Idézz igazságot magadnak—Te jobban hiszel magadnak mindenki másnál, ezért beszélj igazságot magadnak. Idézz igeverseket hangosan magadnak. Győzd le a belső negatív gondolatokat külső igaz beszéddel. Kiálts rá az érzéseidre az igazsággal!

Vedd körbe magad stabilitással—Állj ellent az ösztönnek, hogy elszigeteld magad. Menj olyan emberekhez, akik szeretnek téged, imádkoznak veled, és segítenek abban, hogy a víz felett tudd tartani a fejed, amíg az érzelmi áradat alábbhagy.

Beszélgess Keresztény barátokkal—Hagyd, hogy akik szeretnek, segítsenek neked. Bennük bízhatsz. Hagyd, hogy Isten használjon másokat, hogy vigasztalást adjanak, és egy irányvonalat biztosítsanak, amíg visszaérsz a normális kerékvágásba.

Türelmesen viseld el—A Biblia sokat beszél a türelemről. Isten akarata sokszor az, hogy csak legyünk türelmesek—az, hogy türelmesen, hűségesen ragaszkodjunk Hozzá, amíg véget nem ér a próba. Ő építi és megáldja azokat, akik türelmesek.

Járj hűségesen Istentiszteletre—Talán akkor van a legnagyobb szükség egy gyülekezetre, amikor baj van. A gyülekezeti tagok segítenek egymásnak, bátorítják egymást és imádkoznak egymásért. Lehet pont azok az igehirdetések segítenének, amiket kihagynál. A gyülekezetben biztos talajt találsz mindig arra, hogy az életed az élet különböző viharaiból kimenekülj, elcsendesedj, és lásd Isten szabadítását.

“Hogy ha vádol minket a szív, mivelhogy nagyobb az Isten a mi szívünknél, és mindent tud.” 1 János 3:20

 

Írta: Cary Schmidt, az Emmanuel Baptista Gyülekezet pásztora,
296 New Britain Avenue, Newington, Connecticut 06111, USA,
A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.
A cikk eredeti nyelven itt elérhető.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Új Cikkeink

Az igazságtalan kritika tulajdonságai

Az igazságtalan kritika tulajdonságai

Kattints ide az eredeti cikkhez angol...

Miért legyen jó napod?

Miért legyen jó napod?

  Miért Legyen jó napod? A jövő olyan...

Biblikus bocsánatkérés

Biblikus bocsánatkérés

  Az ember veszélyes! A bűnös természet...

A Sátán terve az életeddel

A Sátán terve az életeddel

  A Sátánnak van terve az életeddel. A...

Lelki válság

Lelki válság

Volt már olyan az életedben, amikor nem...

Istentiszteleteink

Debrecenben a Faraktár út 42. alatt a következő időpontokban:

 • Vasárnapi Iskola: 9:30
 • Vasárnap délelőtt: 10:30
 • Vasárnap délután: 17:30
 • Szerdán esti alkalom: 18:30
Kattints ide elérhetőségeinkhez
Twitter response: "Could not authenticate you."