Hiba
 • Hiba történt a hírcsatorna adatainak beolvasásakor
Nyomtatás

Blank article

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Magyar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

                

 

Nyomtatás

A BÖLCS NŐ VÁLASZTÁSAI

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Magyar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

 

valaszt

Valószínűleg te is úgy vagy a bölcsességgel, mint én, hogy nagyon nagy szükséged van rá. Lehet, hogy a gyermekeid neveléséhez, vagy a férjednek való segítéshez, az Úr szolgálatához vagy ahhoz, hogy dolgozz egy fájó kapcsolaton—gyakran nyomaszt a bölcsesség iránti hatalmas szükségünk! De bárki megtalálhatja, aki bölcsességre vágyik és hajlandó meghozni azokat a döntéseket, amelyek a bölcsesség megszerzéséhez szükségesek. Vedd figyelembe a bölcs nőnek azt a hat választását, ami Isten Igéjében található:

Féld az urat

A bölcsesség elsődleges forrása Maga az Úr.

A bölcseségnek kezdete az Úrnak félelme; és a Szentnek ismerete az eszesség.—Példabeszédek  9:10

Az Urat félni azt jelenti, hogy felismered az Ő jelenlétét az életedben és azzal a tudattal élsz, hogy Ő lát, vezet és irányít. Ahogyan arra törekszel, hogy Isten jelenlétének folyamatos tudatában éld az életedet, ahogyan tiszteled és féled Őt, mint Uradat, a Biblia azt ígéri, hogy bölcsességre teszel szert. Valójában ez az elv annyira alapvető az isteni bölcsesség megszerzéséhez, hogy a Biblia azt mondja, hogy az Úr félelme a bölcsesség kezdete.

kérj bölcsességet

Egy másik útja annak, hogy megkapjuk Isten bölcsességét az, hogy egyszerűen kérjük! Isten azt ígéri, hogy mindenkinek szabadon, ingyen adja, aki kéri.

Ha pedig valakinek közületek nincsen bölcsessége, kérje Istentől, a ki mindenkinek készségesen és szemrehányás nélkül adja; és megadatik néki.—Jakab 1:5

Szeretem, ahogyan ez a vers kihangsúlyozza Isten irgalmát. Amikor azon kapjuk magunkat, hogy bölcsességet kérünk Istentől, az gyakran azért van, mert rájövünk, hogy elég nagy felfordulást csináltunk nélküle. De mégis, amikor bármilyen okból kifolyólag Istenhez jövünk bölcsességért, Ő nem fog szemrehányást tenni nekünk amiatt, hogy nincs bölcsességünk. Nem kell rosszul érezzük magunkat amiatt, hogy nincs. Ő nekünk akarja adni az Ő bölcsességét.

Mert az Úr ád bölcseséget, az ő szájából tudomány és értelem származik.—Példabeszédek 2:6

keresd a bölcsességet

Veszítettél el már valami nagyon fontosat és kerested kétségbeesetten? Talán a kulcsaidat, a telefonodat vagy esetleg a kutyádat. Mit tettél akkor, amikor valami értékeset kerestél? Utánamész-e lelkiismeretesen? Felemeled-e a hangodat és kiáltasz érte?

Mi lenne, ha valaki adna neked egy modernkori kincskereső térképet, amin bejelölték az elrejtett kincs helyét egy X-el? Utánamennél-e lelkiismeretesen?

Így kell, hogy kutassunk a bölcsesség után:

Ha figyelmeztetvén a bölcsességre a te füleidet, hajtod a te elmédet az értelemre,  Igen, ha a bölcseségért kiáltasz, és az értelemért a te szódat felemeled, Ha keresed azt, mint az ezüstöt, és mint a kincseket kutatod azt: Akkor megérted az Úrnak félelmét, és az Istennek ismeretére jutsz. —Példabeszédek 2:2–5

. A bölcseség kezdete ez: szerezz bölcseséget, és minden keresményedből szerezz értelmet.— Példabeszédek 4:7

Ahogyan gyakoroljuk Isten jelenlétét az életünkben és naponta kérjük azt Ő bölcsességét, nem hanyagolhatjuk el azt, hogy kutatjuk az Ő Igéjét a benne rejlő bölcsességért. Tanulmányoznunk kell, gondolkodnunk kell rajta és elmélkedni azon a bölcsességen, ami felülről származik.

tartsd magad távol a bolondoktól

Nem számít, mennyire odaadóan keressük a bölcsességet, ha túl sok időt töltünk bolond emberek társaságában, bármennyi bölcsességet is sikerül begyűjtenünk, az gyorsan semlegesíteni fogja az ő befolyásuk.

Figyelmesen vedd szemügyre a kapcsolataidat az életben. Beengedsz-e olyan befolyásokat, amelyek nem építik vagy bátorítják az isteni bölcsességet, hanem inkább a bolondság és a csalódás útjaira terelgetnek? Az Ige arra figyelmeztet, hogy kerüljük ezeket a befolyásokat.

A hitetleneknek útjára ne menj, se ne járj a gonoszok ösvényén. Hagyd el, át ne menj rajta; térj el tőle, és menj tovább. — Példabeszédek 4:14–15

Miközben gyakoroljuk a biblikus szeretetet minden ember felé, határozd el, hogy nem engedsz be bolond befolyást az életedbe. Kerüld a bolond beszélgetést, spekulációt, pletykát és tanácsot. Fordulj el tőle és menj onnan.

Továbbá keresd a kapcsolatot olyan emberekkel, akiknek az élete demonstrálja azt, hogy az isteni bölcsességet folyamatosan alkalmazzák az életben. Azzal, hogy időt töltesz velük, ragad rád a bölcsességükből.

A ki jár a bölcsekkel, bölcs lesz; a ki pedig magát társul adja a bolondokhoz, megromol.— Példabeszédek 13:20

hajtsd a füledet a bölcsességre

Előfordult már veled, hogy beszélgettél valakivel és tudtad, hogy hallgat ugyan, de nem figyel. Néha mi ezt tesszük Isten tesszük Isten bölcsességével. Hagyjuk, hogy Isten Szava, annak a prédikálása és tanítása, és mások tanácsa az egyik fülünkön bemenjen, a másikon meg kijöjjön.

Ezzel szemben beszéltél már olyannal egy tömegben vagy zajos helyen, aki közelebb hajolt, hogy jobban halljon téged? Így kellene, hogy hallgassuk a bölcsességet. Isten bölcsessége könnyen hozzáférhető, de nem tehetünk rá szert anélkül, hogy a fülünket oda ne hajtanánk, vagy ne erőlködnénk, hogy meghalljuk az Ő szelíd, csendes hangját.

Ha figyelmeztetvén a bölcsességre a te füleidet, hajtod a te elmédet az értelemre,— Példabeszédek 2:2

Ha Isten hangjára hangolod a füled, az Ő bölcsessége hallható lesz a káosz és a zavar között is. Hajolj oda. Menj közelebb Őhozzá. Hajtsd oda a füledet. Amikor bölcsességet kérsz, figyelj, Ő elmondja a bölcsességét a szívednek.

gyakorláson keresztül fejleszd a bölcsességet

Miután imádkoztunk bölcsességért, kerestük a bölcsességet, a fülünket arra hangoltuk, hogy meghalljuk Isten bölcsességét, eljön az a pont, amikor cselekednünk kell Isten bölcsességében.

Szerezz bölcseséget, szerezz eszességet; ne felejtkezzél el, se el ne hajolj az én számnak beszéditől.— Példabeszédek 4:5

Néha tudjuk, hogy mit kellene tennünk, de mégsem tesszük. Lehet, hogy Isten arra vezet, hogy megtegyünk valamit, ami nehéz vagy kínos, esetleg kényelmetlen. De Isten bölcsessége nem olyan, mint lejátszási lista, amin a kedvenceidet hallgatod, minden mást meg kihagysz. Isten bölcsessége kérheti tőled azt, hogy olyat tegyél, amit inkább nem tennél meg. De tedd meg akkor is. Cselekedj bölcsen akkor is. Hagyd, hogy Isten megáldjon és gyarapítsa a hitedet, amint növekszel az isteni bölcsesség gyakorlásában.

Ezek a választások, hogy bölcsességre tegyünk szert, nem mindig könnyűek és nem jönnek ellenkezés nélkül. Bár egyszerűnek hangzik azt mondani, hogy „Csak kérj bölcsességet Istentől”, az igazság az, hogy abban a pillanatban, amikor leginkább szükségünk lenne bölcsességre, általában más hangok is megszólalnak, beleértve a saját szívünket is, és arra próbálnak rávenni, hogy testi bölcsesség szerint cselekedjünk. És bármennyire elszántak vagyunk is, hogy minden nap elolvassunk egy Példabeszédet, 101 sürgős elintézni valót fogunk találni abban a percben, amikorra azt terveztük, hogy keresni fogjuk az Isten Szavában található bölcsességet.

Bár Isten gyakran ad jókora adag bölcsességet a kétségbeesésünk pillanataiban, azok a tettek, amelyek igazán bölcs nőkké tesznek minket, megkívánják a komoly, állhatatos és megismételt választásokat, döntéseket. Ha olyan vagy, mint én, nem fogsz minden alkalommal helyesen választani. De Isten kegyelmesen felsegít minket, amikor elesünk és bátorít, hogy menjünk tovább bölcsen.

Egy idő után, amint az Úr félelmében járunk, kérve Tőle a bölcsességet, keresve azt az Ő Igéjének lapjain, elkerülve a szoros kapcsolatot azokkal, akik elfelé vezetnek minket onnan, odahajtva a fülünket, hogy halljuk, gyakorolva azt az életeinkben… ahogyan újra meg újra döntünk, Isten növelni fogja az Ő bölcsességét az életünkben. 

 

Írta: Terrie Chappel, a Lancaster Baptista Gyülekezet női szolgálat vezetője,
4020 E. Lancaster Blvd., Lancaster, CA 93535, USA.,
A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.
A cikk eredeti nyelven itt elérhető.
Nyomtatás

Az Imádság

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Magyar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (2 Votes)

Az ima

Mindenki tudja, hogy hogyan kell imádkozni, vagy nem? Hadd kérdezzek valamit – mindenki tud beszélni, mikor megszületik? Nem! Meg kell tanulni! Így a keresztyén életben is meg kell tanulni, hogy hogyan kell helyesen imádkozni. Az imádság azt jelenti ,,kérni”. John Bunyan azt mondta: „Az imádság megállítja az embert, hogy bűnt kövessen el, mint, ahogy a bűn arra csábítja az embert, hogy megálljon az imádságban.” Matthew Henry azt mondta: ,,Az ima a kulcs a reggelhez és a zár az éjszakához”. Az imádság az egyetlen dolog, amiről a Biblia azt írja, hogy a tanítványok kérték Jézust, hogy tanítsa meg őket rá. Nem azt kérték, hogy tanítsa meg őket prédikálni, tanítani, csodákat tenni, vízen járni vagy halottat feltámasztani – hanem, hogy hogyan imádkozzanak. Ami legjobban megérintette őket, az Jézus imaélete volt.

IGEI RÉSZEK JÉZUS IMAÉLETÉRŐL

Máté 14:23: „És a mint elbocsátá a sokaságot, felméne a hegyre magánosan imádkozni. Mikor beesteledék egyedül vala ott.” Márk 1:35: „Kora reggel pedig, még szürkületkor, fölkelvén, kiméne, és elméne egy puszta helyre és ott imádkozék.” Lukács 5:16: „De ő félrevonula a pusztákba és imádkozék” Lukács 6:12: „És lőn azokban a napokban kiméne a hegyre imádkozni, és az éjszakát az Istenhez való imádságban tölté el.” Lukács 9:28: „És lőn e beszédek után, mintegy nyolcadnappal, hogy maga mellé vevé Pétert, Jánost és Jakabot és felméne a hegyre imádkozni.”

A Szent Írásban több nagy imaharcossal találkozhatunk. Tanulmányozd az életét Mózesnek, Józsuénak, Sámuelnek és Dánielnek, aki egy nap hétszer imádkozott, Dávidnak, aki imádkozott este, reggel és délben, Illésnek, Elizeusnak és Nehémiásnak.

MIÉRT IMÁDKOZZUNK? 

 • Ez egy parancs. (Lukács 18:1).
 • Ez Isten útja a szükségleteink fedezésére (Máté 7:8-9).  
 • Teljes örömet eredményez. (János 16:24).
 • Békességet ad aggódás helyett. (Filippi 4:6-7).
Az Úrtól tanult imádság

Jézus a következő imádságot, mint vezérfonalat adta nekünk, hogy ezeket a dolgokat belefoglaljuk a napi imánkba. Nem olyan imádság, amit automatikusan kell ismételni, hanem segítség emlékeztetőül, hogy mit kérjünk az Atyától. Ez nem az az imádság, amit Jézus imádkozott, az Ő imádsága János 17-ben található. Jézus ezt azért adta, hogy használjuk. Ez a minta imádságunk. Máté 6:9-13

9.vers 

„Mi Atyánk” Gondolj az üdvösséged napjára. Gondolj Istennel való kapcsolatodra, mint egy gyermek, akinek Ő az Atyja. Várj, amíg rád figyel és te is Őrá.

„Ki vagy a Mennyekben” Gondolkodj el a Mennyországon és az örökkévalóságon.

„Szenteltesség meg a te neved” Köszönd meg Istennek a szent jellemét. Gondolj a hosszútűrésére, kegyelmére, szeretetére, jóságára, stb. Gondolj a Neveire...Megmentő, Vígasztaló, Közbenjáró, Barát, Erő, Fény, stb.

  10.vers

  „Jöjjön el a te országod” Istent ültesd életed trónjára. Vágyakozz arra, hogy Isten uralkodjon a földön. Imádkozz a megtéretlen emberekért, akiket ismersz.

  „Legyen meg a te akaratod, mint a mennyben úgy a földön is.” Uram, a Te akaratod teljesüljön az életemben ma. Add, hogy elfeledjem a saját akaratom, és CSAKIS A TE TERVEDET KÖVESSEM. Olvasnom kell az Ígédet, hogy megtudjam az akaratod. Imádkozz másokért.

   11.vers

   „A mi mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” Imádkozz bölcsességért, erőért és kitartásért, amely a mai naphoz szükséges. Sorold fel a kéréseidet!

    12.vers

    „És bocsásd meg a mi vétkeinket” Valld meg a bűneid! Valld meg őket részletesen – Nevezd őket a nevükön.

    „Miképpen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek” Imádkozz azokért, akik megsértettek. Ne hagyj magadban keserűséget.

     13.vers  

     „És ne vigy minket kísértésbe, de szabadíts meg minket a gonosztól” Kérd Istent, hogy adjon győzelmet a bűn és a rossz szokások felett, amiket le kell győznöd. Kérd Isten védelmét a Sátántól és a bűntől erre a napra.

     „Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké” Magasztald Istent az áldásokért, és az imáid megválaszolásáért.

     „ÁMEN”

     Határozd el a szívedben, hogy imádkozni fogsz helyzetekért, amelyeket Isten a szívedre helyezett és imádkozz folyamatosan egész nap, Istentől kérjed az erőt és segítséget.
     MILYEN DOLGOKÉRT KELL IMÁDKOZNOD?

     (Nyisd ki a Bibliád Lukács 11-nél)

     1. Alapvető szükségekért (Luk. 11:3)

     Azt a parancsolatot kaptuk, hogy imádkozzunk élelemért és ruháért, ha szükségünk van rá.

     2. Megbocsátásért (Luk. 11:4)

     Isten azt akarja, hogy elismerjük, megbánjuk és elhagyjuk bűneinket.

     3. Másokért (Luk. 11:5-10)

      Isten azt akarja, hogy először azt kérjük, amire szükségünk van, és utána másokra gondoljunk. A depresszió akkor következik be, amikor csak magunkra gondolunk. A másokért való imádkozás kulcsa a tolakodó (sürgető) kérés. (Ne hagyd abba addig, míg válasz nem érkezik.)

            4. A Szent Lélek erejéért a bizonyságtételben (Luk. 11:11-13)

      Imádkozásunk legnagyobb részét a másokért való közbenjárás és a Szent Lélek erejéért való könyörgés kellene, hogy kitöltse.

      Imádság Jakab könyvében

      Jakab könyvének 5. fejezetében három dolog található, amiért imádkoznunk kell. Néhány közülük belefoglalható lenne az előző imába.

      1. A SZENVEDŐKÉRT

      Jakab 5:13 szerint: „Szenved-é valaki köztetek? Imádkozzék! Öröme van-é valakinek? Dicséretet énekeljen!” Szenvedő az, aki bajban vagy nehéz helyzetben van. Az imádság vagy eloszlatja a problémát vagy kegyelmet ad elviselni azt. (Olvasd el 2 Kor. 12:7-10)

      1. A BETEGEKÉRT

      Jakab 5:14-16 szerint: „Beteg-é valaki közületek? Hívja magához a gyülekezet véneit, és imádkozzanak felette, megkenvén őt olajjal az Úrnak nevében. És a hitből való imádság megtartja a beteget, és az Úr felsegíti őt. És ha bűnt követett is el megbocsájtatik néki. Valljátok meg bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok: mert igen hasznos az igaznak buzgóságos könyörgése.”

      1. A MEGTÉVEDTEKÉRT

      Jakab 5:19-20 szerint: „Atyámfiai, hogyha valaki ti köztetek eltévelyedik az igazságtól, és megtéríti őt valaki; Tudja meg, hogy a ki bűnöst térít meg az ő tévelygő útjáról, lelket ment meg a halától, és sok bűnt elfedez.” Jakab szerint az imádkozónak igaznak (megtértnek) és imájának buzgónak (forrónak) kell lennie. Isten nem figyel a rituális és nem őszinte imákra.

       

      Dolgok, melyek az imádságot akadályozzák

      1. A BŰN SZERETETE

      Zsolt 66:18: „Ha hamisságra néztem volna szívemben meg nem hallgatott volna az én Uram.”

      2. A MEG NEM BOCSÁJTÓ LÉLEK

      Márk 11:25-26: „És mikor imádkozva megálltok, bocsássatok meg, ha valaki ellen valami panaszotok van; hogy a ti mennyei Atyátok is megbocsássa néktek a ti vétkeiteket. Ha pedig ti meg nem bocsátotok, a ti mennyei Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket.”

      3. NEM MEGFELELŐ HÁZASTÁRSI KAPCSOLAT

      1.Péter 3:7: „A férfiak hasonlóképen együtt lakjanak értelmes módon feleségükkel, az asszonyi nemnek, mint gyöngébb edénynek tisztességet tévén, mint a kik örökös társaik az élet kegyelmében; hogy a ti imádságaitok meg ne hiusuljanak.”

      4. ELHIDEGÜLÉS A BIBLIÁTÓL

      Példabeszédek 28:9: „Valaki elfordítja az ő fülét a törvénynek hallásától, annak könyörgése is útálatos.”

      Egy keresztyén sem emelkedik imaélete fölé! Elgondolkodtál már rajta, hogy miért olyan nehéz fenntartani egy állhatatos imaéletet? Előfordult már, hogy a figyelmed elkalandozott, miközben imádkoztál? Az életünk a rohanáshoz igazodik. Az elménkkel azt gondoljuk, hogy a testnek mindig el kell foglalnia magát valamivel. Az IMÁDSÁG nem időpocsékolás. Vance Havner ezt mondta: „Aki Istenre vár, nem pocsékolja az idejét.
      Hogyan kezdjem?
      1. VÁLASSZ MEGFELELŐ HELYET

      Máté 6:6 ezt mondja: „Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, aki titkon néz megfizet neked nyilván.” ,,A belső szobád” egy határozott helyre utal, ahol imádkozol. Válassz egy csendes, nyugodt helyet. Egy nappali szoba, iroda vagy egy terasz jó hely lehet. Néhány ember körbejárja a házat, miközben imádkozik. Legyen egy helyed, ahol imádkozol.

      1. KEZDD A NAPODAT IMÁDSÁGGAL

      Máté 6:33: „Hanem keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek.” Isten a legelső akar lenni a napodon.

      1. LEGYÉL ÖNMAGAD

      Istent nem hatják meg a nagy szavak az imádságban. Istent a szíved érdekli. Beszélj hozzá úgy, mint ha az Atyádhoz vagy a legjobb barátodhoz beszélnél. A hangos imádság segít abban, hogy az imád határozott legyen.

      1. LEGYÉL HATÁROZOTT

      Nevezd az embereket nevükön az imáidban. Nevezd meg a szükségüket. Kérj meghatározott összeget, mikor az anyagi helyzetedért imádkozol. „Isten áldjon mindenkit, akit ismerek.” Töröld az ilyen fajta imákat. Legyél határozott!

      IMÁDKOZZ MINDENÉRT

      • Márk 11:24: „Azért mondom néktek: A mit könyörgéstekben kértek, higyjétek, hogy mindazt megnyeritek és meglészen néktek.”
      • János 15:7: „Ha én bennem maradtok és az én beszédeim bennetek maradnak, kérjetek, a mit csak akartok, és meglesz az néktek.”
      • Zsolt. 37:4: „Gyönyörködjél az ÚRBAN és megadja néked szíved kérését.”
      • Filippi 4:6-7: „Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt. És az Istennek békessége, mely minden értelmet felülhalad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.”

      IMÁDKOZZ MINDIG

      1 Thess. 5:17: „Szüntelenül imádkozzatok.”  Mindig kell, hogy legyen egy imádság a szívünkben. Olyan természetesnek kell lennie, mint a lélegzetvételnek. Franklin Field ezt mondat: „A siker és a bukás közötti választóvonal három szóból áll: ,,Nem volt időm”.

      Egy gyülekezet hirdetőtábláján ez állt: „MIÉRT IMÁDKOZNÁL, HA AGGÓDHATSZ IS?” Többen felhívták a gyülekezetet, hogy véletlenül felcserélték a szavakat. A pásztor ezt válaszolta: „Úgy írtuk, ahogyan az emberek gyakorolják.” Imádkozz a terhekért, amint azok nőnek, és kevesebbet fogsz aggódni és szorongani miattuk. Dávid azt mondta, hogy „kiöntötte” a szívét az Úrnak. Egy keresztyénnek naponta kell ezt megtennie.

       

      Írta: Michael D. Ray, a Hopewell Baptist Church lelkipásztora,
      3755 Linda Vista Avenue, Napa, Ca. 94558, USA.
      A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
      4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.

      Új Cikkeink

      Az igazságtalan kritika tulajdonságai

      Az igazságtalan kritika tulajdonságai

      Kattints ide az eredeti cikkhez angol...

      Miért legyen jó napod?

      Miért legyen jó napod?

        Miért Legyen jó napod? A jövő olyan...

      Biblikus bocsánatkérés

      Biblikus bocsánatkérés

        Az ember veszélyes! A bűnös természet...

      A Sátán terve az életeddel

      A Sátán terve az életeddel

        A Sátánnak van terve az életeddel. A...

      Lelki válság

      Lelki válság

      Volt már olyan az életedben, amikor nem...

      Istentiszteleteink

      Debrecenben a Faraktár út 42. alatt a következő időpontokban:

      • Vasárnapi Iskola: 9:30
      • Vasárnap délelőtt: 10:30
      • Vasárnap délután: 17:30
      • Szerdán esti alkalom: 18:30
      Kattints ide elérhetőségeinkhez
      Twitter response: "Could not authenticate you."