Hiba
 • Hiba történt a hírcsatorna adatainak beolvasásakor
Nyomtatás

Blank article

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Magyar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

                

 

Nyomtatás

A BÖLCS NŐ VÁLASZTÁSAI

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Magyar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

 

valaszt

Valószínűleg te is úgy vagy a bölcsességgel, mint én, hogy nagyon nagy szükséged van rá. Lehet, hogy a gyermekeid neveléséhez, vagy a férjednek való segítéshez, az Úr szolgálatához vagy ahhoz, hogy dolgozz egy fájó kapcsolaton—gyakran nyomaszt a bölcsesség iránti hatalmas szükségünk! De bárki megtalálhatja, aki bölcsességre vágyik és hajlandó meghozni azokat a döntéseket, amelyek a bölcsesség megszerzéséhez szükségesek. Vedd figyelembe a bölcs nőnek azt a hat választását, ami Isten Igéjében található:

Féld az urat

A bölcsesség elsődleges forrása Maga az Úr.

A bölcseségnek kezdete az Úrnak félelme; és a Szentnek ismerete az eszesség.—Példabeszédek  9:10

Az Urat félni azt jelenti, hogy felismered az Ő jelenlétét az életedben és azzal a tudattal élsz, hogy Ő lát, vezet és irányít. Ahogyan arra törekszel, hogy Isten jelenlétének folyamatos tudatában éld az életedet, ahogyan tiszteled és féled Őt, mint Uradat, a Biblia azt ígéri, hogy bölcsességre teszel szert. Valójában ez az elv annyira alapvető az isteni bölcsesség megszerzéséhez, hogy a Biblia azt mondja, hogy az Úr félelme a bölcsesség kezdete.

kérj bölcsességet

Egy másik útja annak, hogy megkapjuk Isten bölcsességét az, hogy egyszerűen kérjük! Isten azt ígéri, hogy mindenkinek szabadon, ingyen adja, aki kéri.

Ha pedig valakinek közületek nincsen bölcsessége, kérje Istentől, a ki mindenkinek készségesen és szemrehányás nélkül adja; és megadatik néki.—Jakab 1:5

Szeretem, ahogyan ez a vers kihangsúlyozza Isten irgalmát. Amikor azon kapjuk magunkat, hogy bölcsességet kérünk Istentől, az gyakran azért van, mert rájövünk, hogy elég nagy felfordulást csináltunk nélküle. De mégis, amikor bármilyen okból kifolyólag Istenhez jövünk bölcsességért, Ő nem fog szemrehányást tenni nekünk amiatt, hogy nincs bölcsességünk. Nem kell rosszul érezzük magunkat amiatt, hogy nincs. Ő nekünk akarja adni az Ő bölcsességét.

Mert az Úr ád bölcseséget, az ő szájából tudomány és értelem származik.—Példabeszédek 2:6

keresd a bölcsességet

Veszítettél el már valami nagyon fontosat és kerested kétségbeesetten? Talán a kulcsaidat, a telefonodat vagy esetleg a kutyádat. Mit tettél akkor, amikor valami értékeset kerestél? Utánamész-e lelkiismeretesen? Felemeled-e a hangodat és kiáltasz érte?

Mi lenne, ha valaki adna neked egy modernkori kincskereső térképet, amin bejelölték az elrejtett kincs helyét egy X-el? Utánamennél-e lelkiismeretesen?

Így kell, hogy kutassunk a bölcsesség után:

Ha figyelmeztetvén a bölcsességre a te füleidet, hajtod a te elmédet az értelemre,  Igen, ha a bölcseségért kiáltasz, és az értelemért a te szódat felemeled, Ha keresed azt, mint az ezüstöt, és mint a kincseket kutatod azt: Akkor megérted az Úrnak félelmét, és az Istennek ismeretére jutsz. —Példabeszédek 2:2–5

. A bölcseség kezdete ez: szerezz bölcseséget, és minden keresményedből szerezz értelmet.— Példabeszédek 4:7

Ahogyan gyakoroljuk Isten jelenlétét az életünkben és naponta kérjük azt Ő bölcsességét, nem hanyagolhatjuk el azt, hogy kutatjuk az Ő Igéjét a benne rejlő bölcsességért. Tanulmányoznunk kell, gondolkodnunk kell rajta és elmélkedni azon a bölcsességen, ami felülről származik.

tartsd magad távol a bolondoktól

Nem számít, mennyire odaadóan keressük a bölcsességet, ha túl sok időt töltünk bolond emberek társaságában, bármennyi bölcsességet is sikerül begyűjtenünk, az gyorsan semlegesíteni fogja az ő befolyásuk.

Figyelmesen vedd szemügyre a kapcsolataidat az életben. Beengedsz-e olyan befolyásokat, amelyek nem építik vagy bátorítják az isteni bölcsességet, hanem inkább a bolondság és a csalódás útjaira terelgetnek? Az Ige arra figyelmeztet, hogy kerüljük ezeket a befolyásokat.

A hitetleneknek útjára ne menj, se ne járj a gonoszok ösvényén. Hagyd el, át ne menj rajta; térj el tőle, és menj tovább. — Példabeszédek 4:14–15

Miközben gyakoroljuk a biblikus szeretetet minden ember felé, határozd el, hogy nem engedsz be bolond befolyást az életedbe. Kerüld a bolond beszélgetést, spekulációt, pletykát és tanácsot. Fordulj el tőle és menj onnan.

Továbbá keresd a kapcsolatot olyan emberekkel, akiknek az élete demonstrálja azt, hogy az isteni bölcsességet folyamatosan alkalmazzák az életben. Azzal, hogy időt töltesz velük, ragad rád a bölcsességükből.

A ki jár a bölcsekkel, bölcs lesz; a ki pedig magát társul adja a bolondokhoz, megromol.— Példabeszédek 13:20

hajtsd a füledet a bölcsességre

Előfordult már veled, hogy beszélgettél valakivel és tudtad, hogy hallgat ugyan, de nem figyel. Néha mi ezt tesszük Isten tesszük Isten bölcsességével. Hagyjuk, hogy Isten Szava, annak a prédikálása és tanítása, és mások tanácsa az egyik fülünkön bemenjen, a másikon meg kijöjjön.

Ezzel szemben beszéltél már olyannal egy tömegben vagy zajos helyen, aki közelebb hajolt, hogy jobban halljon téged? Így kellene, hogy hallgassuk a bölcsességet. Isten bölcsessége könnyen hozzáférhető, de nem tehetünk rá szert anélkül, hogy a fülünket oda ne hajtanánk, vagy ne erőlködnénk, hogy meghalljuk az Ő szelíd, csendes hangját.

Ha figyelmeztetvén a bölcsességre a te füleidet, hajtod a te elmédet az értelemre,— Példabeszédek 2:2

Ha Isten hangjára hangolod a füled, az Ő bölcsessége hallható lesz a káosz és a zavar között is. Hajolj oda. Menj közelebb Őhozzá. Hajtsd oda a füledet. Amikor bölcsességet kérsz, figyelj, Ő elmondja a bölcsességét a szívednek.

gyakorláson keresztül fejleszd a bölcsességet

Miután imádkoztunk bölcsességért, kerestük a bölcsességet, a fülünket arra hangoltuk, hogy meghalljuk Isten bölcsességét, eljön az a pont, amikor cselekednünk kell Isten bölcsességében.

Szerezz bölcseséget, szerezz eszességet; ne felejtkezzél el, se el ne hajolj az én számnak beszéditől.— Példabeszédek 4:5

Néha tudjuk, hogy mit kellene tennünk, de mégsem tesszük. Lehet, hogy Isten arra vezet, hogy megtegyünk valamit, ami nehéz vagy kínos, esetleg kényelmetlen. De Isten bölcsessége nem olyan, mint lejátszási lista, amin a kedvenceidet hallgatod, minden mást meg kihagysz. Isten bölcsessége kérheti tőled azt, hogy olyat tegyél, amit inkább nem tennél meg. De tedd meg akkor is. Cselekedj bölcsen akkor is. Hagyd, hogy Isten megáldjon és gyarapítsa a hitedet, amint növekszel az isteni bölcsesség gyakorlásában.

Ezek a választások, hogy bölcsességre tegyünk szert, nem mindig könnyűek és nem jönnek ellenkezés nélkül. Bár egyszerűnek hangzik azt mondani, hogy „Csak kérj bölcsességet Istentől”, az igazság az, hogy abban a pillanatban, amikor leginkább szükségünk lenne bölcsességre, általában más hangok is megszólalnak, beleértve a saját szívünket is, és arra próbálnak rávenni, hogy testi bölcsesség szerint cselekedjünk. És bármennyire elszántak vagyunk is, hogy minden nap elolvassunk egy Példabeszédet, 101 sürgős elintézni valót fogunk találni abban a percben, amikorra azt terveztük, hogy keresni fogjuk az Isten Szavában található bölcsességet.

Bár Isten gyakran ad jókora adag bölcsességet a kétségbeesésünk pillanataiban, azok a tettek, amelyek igazán bölcs nőkké tesznek minket, megkívánják a komoly, állhatatos és megismételt választásokat, döntéseket. Ha olyan vagy, mint én, nem fogsz minden alkalommal helyesen választani. De Isten kegyelmesen felsegít minket, amikor elesünk és bátorít, hogy menjünk tovább bölcsen.

Egy idő után, amint az Úr félelmében járunk, kérve Tőle a bölcsességet, keresve azt az Ő Igéjének lapjain, elkerülve a szoros kapcsolatot azokkal, akik elfelé vezetnek minket onnan, odahajtva a fülünket, hogy halljuk, gyakorolva azt az életeinkben… ahogyan újra meg újra döntünk, Isten növelni fogja az Ő bölcsességét az életünkben. 

 

Írta: Terrie Chappel, a Lancaster Baptista Gyülekezet női szolgálat vezetője,
4020 E. Lancaster Blvd., Lancaster, CA 93535, USA.,
A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.
A cikk eredeti nyelven itt elérhető.
Nyomtatás

Az Imádság

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Magyar

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.75 (2 Votes)

Az ima

Mindenki tudja, hogy hogyan kell imádkozni, vagy nem? Hadd kérdezzek valamit – mindenki tud beszélni, mikor megszületik? Nem! Meg kell tanulni! Így a keresztyén életben is meg kell tanulni, hogy hogyan kell helyesen imádkozni. Az imádság azt jelenti ,,kérni”. John Bunyan azt mondta: „Az imádság megállítja az embert, hogy bűnt kövessen el, mint, ahogy a bűn arra csábítja az embert, hogy megálljon az imádságban.” Matthew Henry azt mondta: ,,Az ima a kulcs a reggelhez és a zár az éjszakához”. Az imádság az egyetlen dolog, amiről a Biblia azt írja, hogy a tanítványok kérték Jézust, hogy tanítsa meg őket rá. Nem azt kérték, hogy tanítsa meg őket prédikálni, tanítani, csodákat tenni, vízen járni vagy halottat feltámasztani – hanem, hogy hogyan imádkozzanak. Ami legjobban megérintette őket, az Jézus imaélete volt.

IGEI RÉSZEK JÉZUS IMAÉLETÉRŐL

Máté 14:23: „És a mint elbocsátá a sokaságot, felméne a hegyre magánosan imádkozni. Mikor beesteledék egyedül vala ott.” Márk 1:35: „Kora reggel pedig, még szürkületkor, fölkelvén, kiméne, és elméne egy puszta helyre és ott imádkozék.” Lukács 5:16: „De ő félrevonula a pusztákba és imádkozék” Lukács 6:12: „És lőn azokban a napokban kiméne a hegyre imádkozni, és az éjszakát az Istenhez való imádságban tölté el.” Lukács 9:28: „És lőn e beszédek után, mintegy nyolcadnappal, hogy maga mellé vevé Pétert, Jánost és Jakabot és felméne a hegyre imádkozni.”

A Szent Írásban több nagy imaharcossal találkozhatunk. Tanulmányozd az életét Mózesnek, Józsuénak, Sámuelnek és Dánielnek, aki egy nap hétszer imádkozott, Dávidnak, aki imádkozott este, reggel és délben, Illésnek, Elizeusnak és Nehémiásnak.

MIÉRT IMÁDKOZZUNK? 

 • Ez egy parancs. (Lukács 18:1).
 • Ez Isten útja a szükségleteink fedezésére (Máté 7:8-9).  
 • Teljes örömet eredményez. (János 16:24).
 • Békességet ad aggódás helyett. (Filippi 4:6-7).
Az Úrtól tanult imádság

Jézus a következő imádságot, mint vezérfonalat adta nekünk, hogy ezeket a dolgokat belefoglaljuk a napi imánkba. Nem olyan imádság, amit automatikusan kell ismételni, hanem segítség emlékeztetőül, hogy mit kérjünk az Atyától. Ez nem az az imádság, amit Jézus imádkozott, az Ő imádsága János 17-ben található. Jézus ezt azért adta, hogy használjuk. Ez a minta imádságunk. Máté 6:9-13

9.vers 

„Mi Atyánk” Gondolj az üdvösséged napjára. Gondolj Istennel való kapcsolatodra, mint egy gyermek, akinek Ő az Atyja. Várj, amíg rád figyel és te is Őrá.

„Ki vagy a Mennyekben” Gondolkodj el a Mennyországon és az örökkévalóságon.

„Szenteltesség meg a te neved” Köszönd meg Istennek a szent jellemét. Gondolj a hosszútűrésére, kegyelmére, szeretetére, jóságára, stb. Gondolj a Neveire...Megmentő, Vígasztaló, Közbenjáró, Barát, Erő, Fény, stb.

  10.vers

  „Jöjjön el a te országod” Istent ültesd életed trónjára. Vágyakozz arra, hogy Isten uralkodjon a földön. Imádkozz a megtéretlen emberekért, akiket ismersz.

  „Legyen meg a te akaratod, mint a mennyben úgy a földön is.” Uram, a Te akaratod teljesüljön az életemben ma. Add, hogy elfeledjem a saját akaratom, és CSAKIS A TE TERVEDET KÖVESSEM. Olvasnom kell az Ígédet, hogy megtudjam az akaratod. Imádkozz másokért.

   11.vers

   „A mi mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” Imádkozz bölcsességért, erőért és kitartásért, amely a mai naphoz szükséges. Sorold fel a kéréseidet!

    12.vers

    „És bocsásd meg a mi vétkeinket” Valld meg a bűneid! Valld meg őket részletesen – Nevezd őket a nevükön.

    „Miképpen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek” Imádkozz azokért, akik megsértettek. Ne hagyj magadban keserűséget.

     13.vers  

     „És ne vigy minket kísértésbe, de szabadíts meg minket a gonosztól” Kérd Istent, hogy adjon győzelmet a bűn és a rossz szokások felett, amiket le kell győznöd. Kérd Isten védelmét a Sátántól és a bűntől erre a napra.

     „Mert tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség mind örökké” Magasztald Istent az áldásokért, és az imáid megválaszolásáért.

     „ÁMEN”

     Határozd el a szívedben, hogy imádkozni fogsz helyzetekért, amelyeket Isten a szívedre helyezett és imádkozz folyamatosan egész nap, Istentől kérjed az erőt és segítséget.
     MILYEN DOLGOKÉRT KELL IMÁDKOZNOD?

     (Nyisd ki a Bibliád Lukács 11-nél)

     1. Alapvető szükségekért (Luk. 11:3)

     Azt a parancsolatot kaptuk, hogy imádkozzunk élelemért és ruháért, ha szükségünk van rá.

     2. Megbocsátásért (Luk. 11:4)

     Isten azt akarja, hogy elismerjük, megbánjuk és elhagyjuk bűneinket.

     3. Másokért (Luk. 11:5-10)

      Isten azt akarja, hogy először azt kérjük, amire szükségünk van, és utána másokra gondoljunk. A depresszió akkor következik be, amikor csak magunkra gondolunk. A másokért való imádkozás kulcsa a tolakodó (sürgető) kérés. (Ne hagyd abba addig, míg válasz nem érkezik.)

            4. A Szent Lélek erejéért a bizonyságtételben (Luk. 11:11-13)

      Imádkozásunk legnagyobb részét a másokért való közbenjárás és a Szent Lélek erejéért való könyörgés kellene, hogy kitöltse.

      Imádság Jakab könyvében

      Jakab könyvének 5. fejezetében három dolog található, amiért imádkoznunk kell. Néhány közülük belefoglalható lenne az előző imába.

      1. A SZENVEDŐKÉRT

      Jakab 5:13 szerint: „Szenved-é valaki köztetek? Imádkozzék! Öröme van-é valakinek? Dicséretet énekeljen!” Szenvedő az, aki bajban vagy nehéz helyzetben van. Az imádság vagy eloszlatja a problémát vagy kegyelmet ad elviselni azt. (Olvasd el 2 Kor. 12:7-10)

      1. A BETEGEKÉRT

      Jakab 5:14-16 szerint: „Beteg-é valaki közületek? Hívja magához a gyülekezet véneit, és imádkozzanak felette, megkenvén őt olajjal az Úrnak nevében. És a hitből való imádság megtartja a beteget, és az Úr felsegíti őt. És ha bűnt követett is el megbocsájtatik néki. Valljátok meg bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok: mert igen hasznos az igaznak buzgóságos könyörgése.”

      1. A MEGTÉVEDTEKÉRT

      Jakab 5:19-20 szerint: „Atyámfiai, hogyha valaki ti köztetek eltévelyedik az igazságtól, és megtéríti őt valaki; Tudja meg, hogy a ki bűnöst térít meg az ő tévelygő útjáról, lelket ment meg a halától, és sok bűnt elfedez.” Jakab szerint az imádkozónak igaznak (megtértnek) és imájának buzgónak (forrónak) kell lennie. Isten nem figyel a rituális és nem őszinte imákra.

       

      Dolgok, melyek az imádságot akadályozzák

      1. A BŰN SZERETETE

      Zsolt 66:18: „Ha hamisságra néztem volna szívemben meg nem hallgatott volna az én Uram.”

      2. A MEG NEM BOCSÁJTÓ LÉLEK

      Márk 11:25-26: „És mikor imádkozva megálltok, bocsássatok meg, ha valaki ellen valami panaszotok van; hogy a ti mennyei Atyátok is megbocsássa néktek a ti vétkeiteket. Ha pedig ti meg nem bocsátotok, a ti mennyei Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket.”

      3. NEM MEGFELELŐ HÁZASTÁRSI KAPCSOLAT

      1.Péter 3:7: „A férfiak hasonlóképen együtt lakjanak értelmes módon feleségükkel, az asszonyi nemnek, mint gyöngébb edénynek tisztességet tévén, mint a kik örökös társaik az élet kegyelmében; hogy a ti imádságaitok meg ne hiusuljanak.”

      4. ELHIDEGÜLÉS A BIBLIÁTÓL

      Példabeszédek 28:9: „Valaki elfordítja az ő fülét a törvénynek hallásától, annak könyörgése is útálatos.”

      Egy keresztyén sem emelkedik imaélete fölé! Elgondolkodtál már rajta, hogy miért olyan nehéz fenntartani egy állhatatos imaéletet? Előfordult már, hogy a figyelmed elkalandozott, miközben imádkoztál? Az életünk a rohanáshoz igazodik. Az elménkkel azt gondoljuk, hogy a testnek mindig el kell foglalnia magát valamivel. Az IMÁDSÁG nem időpocsékolás. Vance Havner ezt mondta: „Aki Istenre vár, nem pocsékolja az idejét.
      Hogyan kezdjem?
      1. VÁLASSZ MEGFELELŐ HELYET

      Máté 6:6 ezt mondja: „Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, aki titkon néz megfizet neked nyilván.” ,,A belső szobád” egy határozott helyre utal, ahol imádkozol. Válassz egy csendes, nyugodt helyet. Egy nappali szoba, iroda vagy egy terasz jó hely lehet. Néhány ember körbejárja a házat, miközben imádkozik. Legyen egy helyed, ahol imádkozol.

      1. KEZDD A NAPODAT IMÁDSÁGGAL

      Máté 6:33: „Hanem keressétek először Istennek országát, és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak néktek.” Isten a legelső akar lenni a napodon.

      1. LEGYÉL ÖNMAGAD

      Istent nem hatják meg a nagy szavak az imádságban. Istent a szíved érdekli. Beszélj hozzá úgy, mint ha az Atyádhoz vagy a legjobb barátodhoz beszélnél. A hangos imádság segít abban, hogy az imád határozott legyen.

      1. LEGYÉL HATÁROZOTT

      Nevezd az embereket nevükön az imáidban. Nevezd meg a szükségüket. Kérj meghatározott összeget, mikor az anyagi helyzetedért imádkozol. „Isten áldjon mindenkit, akit ismerek.” Töröld az ilyen fajta imákat. Legyél határozott!

      IMÁDKOZZ MINDENÉRT

      • Márk 11:24: „Azért mondom néktek: A mit könyörgéstekben kértek, higyjétek, hogy mindazt megnyeritek és meglészen néktek.”
      • János 15:7: „Ha én bennem maradtok és az én beszédeim bennetek maradnak, kérjetek, a mit csak akartok, és meglesz az néktek.”
      • Zsolt. 37:4: „Gyönyörködjél az ÚRBAN és megadja néked szíved kérését.”
      • Filippi 4:6-7: „Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt. És az Istennek békessége, mely minden értelmet felülhalad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.”

      IMÁDKOZZ MINDIG

      1 Thess. 5:17: „Szüntelenül imádkozzatok.”  Mindig kell, hogy legyen egy imádság a szívünkben. Olyan természetesnek kell lennie, mint a lélegzetvételnek. Franklin Field ezt mondat: „A siker és a bukás közötti választóvonal három szóból áll: ,,Nem volt időm”.

      Egy gyülekezet hirdetőtábláján ez állt: „MIÉRT IMÁDKOZNÁL, HA AGGÓDHATSZ IS?” Többen felhívták a gyülekezetet, hogy véletlenül felcserélték a szavakat. A pásztor ezt válaszolta: „Úgy írtuk, ahogyan az emberek gyakorolják.” Imádkozz a terhekért, amint azok nőnek, és kevesebbet fogsz aggódni és szorongani miattuk. Dávid azt mondta, hogy „kiöntötte” a szívét az Úrnak. Egy keresztyénnek naponta kell ezt megtennie.

       

      Írta: Michael D. Ray, a Hopewell Baptist Church lelkipásztora,
      3755 Linda Vista Avenue, Napa, Ca. 94558, USA.
      A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
      4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.

      Az Írás

      Hisszük, hogy a Szent Bibliát természetfölöttileg ihletett emberek írták, az igazságot tartalmazza anélkül, hogy bármilyen hiba lenne benne, éppen ezért marad meg és fog megmaradni az idők végéig. Ez az egyetlen teljes és végleges kinyilatkoztatás Isten akaratáról az ember számára, az egyetlen központja a keresztyén szövetségnek és a legfőbb mérték, ami alapján az emberi magatartást, hitvallást, véleményt meg kell vizsgáljuk.

      1.     A Szent Biblián a 66 könyv gyüjteményét értjük, Mózes Első Könyvétől a Jelenések Könyvéig, amint az az eredetiben íródott és megőriztetett, ez nem csak tartalmazza és hordozza Isten Szavát, hanem ez maga Isten Szava. Hisszük, hogy az Ó Szövetség esetében a Masszóréta Szöveg, az Új Szövetség esetében pedig a Textusz Receptusz az, amin keresztül Isten megőrizte a Szavát. A gyülekezetünk szolgálataiban kizárólag olyan Biblia fordításokat alkalmazunk, amelyek a fent említett szövegek alapján készültek.

      2.     Az „ihletés” alatt azt értjük, hogy a Biblia könyveit a régi idők szent emberei írták, a Szent Lélek indíttatására, olyan világosan, hogy írásuk természetfölöttileg és szó szerint ihletett és mentes minden hibától. Nincs másik olyan írás, ami ilyen ihletés által lett vagy lesz.

      2.Timóteus 3:16-17 „A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.”

      1. Péter 1:20-21 „A ki eleve el volt ugyan rendelve, a világ megalapítása előtt, megjelent pedig az idők végén ti érettetek, akik ő általa hisztek Istenben, a ki feltámasztotta őt a halálból és dicsőséget adott néki; hogy a ti hitetek reménység is legyen Istenben.”

      Zsoltárok 119:89 „Uram! Örökké megmarad a te igéd a mennyben.”
      Máté 24:35 „Az ég és a föld elmúlnak, de az én beszédeim semmiképen el nem múlnak.”

      2. Pt. 1:19-21; Csel.1:16; Csel.28:25; Zsolt.119:160; Zsolt.119:105; Zsolt.119:130; Lk. 24:25-27; Jn. 17:17; Lk. 24:44-45; Péld.30:5-6; Rm. 3:4; 1. Pt. 1:23; Jel. 22:19; Jn.12:48; Ésa. 8:20; Ef.6.17; Rm. 15:4; Lk. 16:31; Zsolt.19:7-11; Jn. 5:45; Jn.5:39.

      Az Igaz Istenről

      Hisszük, hogy van egy, és csakis egy, élő és igaz Isten, végtelen, intelligens Lélek, a menny és a föld alkotója és legfőbb törvényhozója. Szentségében kimondhatatlanul dicsőséges és méltó minden tiszteletre, bizalomra és szeretetre. Az Istenség egységében három személy van: az Atya, a Fiú és a Szent Lélek, egyenlő minden isteni tökéletességben és különböző, de egymással harmonizáló szolgálatokat hajtanak végre a megváltás nagy munkájában.

      2. Mózes 20:2-3 „Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Égyiptomnak földéről, a szolgálat házából. Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.”
      1. János 5:7 „Mert hárman vannak, a kik bizonyságot tesznek a mennyben, az Atya, az Ige és a Szent Lélek: és ez a három egy.”

      Máté 28:19 „Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében,”
       
      2. Korinthus 13:14 „Az Úr Jézus Krisztusnak kegyelme, és az Istennek szeretete, és a Szent Léleknek közössége mindnyájatokkal. Ámen.”

      1. Móz. 17:1; 1. Kor. 8:6; Ef. 4:6; Jn. 4:24; Zsolt. 147:5; Zsolt. 83:18; Zsolt. 90:2;   Jer. 10:10; 2.Móz. 15:11; Jel. 4:11; 1. Tim. 1:17; Rm. 11:33; Márk 12:30; Jn. 15:26; 1. Kor. 12:4-6; Jn. 10:30; Jn. 17:5; 1. Kor. 2:10-11; Fil. 2:5-6; Ef.2:18;

      A Szent Lélekről

      A Szent Lélek egy isteni személy, egyenlő az Atya Istennel és a Fiú Istennel, és ugyanolyan természetű. Aktívan részt vett a teremtésben, a hitetlen világgal való kapcsolatában korlátozza a Gonoszt addig, míg Isten terve beteljesül. Meggyőz a bűn, az ítélet és az igazság felől, tanúskodik az Evangélium igazsága mellett a prédikációban és a bizonyságtételben. Közvetítő az újonnan születésben: Ő elpecsételi, megáldja, vezeti, tanítja, segíti, megszenteli a hívőt és bizonyságot tesz róla.

      Hisszük továbbá, hogy a Szent Lélek jel ajándékai, mint a nyelveken szólás, ördögűzés és a természetfeletti gyógyítás ajándéka átmenetiek voltak a korai gyülekezet számára. Céljuk az Íge ihletettsgének igazolása volt. Amint azt látjuk Márk 16:20 – nál ,,Azok pedig kimenvén, prédikálának mindenütt, az Úr együtt munkálván velök, és megerősítvén az ígét a jelek által, a melyek követik vala. Ámen!”
       

      János 14:16-17 „És én kérem az Atyát, és más vígasztalót ád néktek, hogy veletek maradjon mindörökké, 
      az  igazságnak ama Lelkét: a kit a világ be nem fogadhat, mert nem látja őt és nem ismeri őt; de ti ismeritek őt, mert nálatok lakik, és bennetek marad.”
       

      Efézus 1:13-14 „A kiben ti is, minekutána hallottátok az Igazságnak beszédét, idvességetek evangyéliomát, a melyben hittetek is, megpecsételtettetek az ígéretnek ama Szent Lelkével, a ki záloga a mi örökségünknek Isten tulajdon népének megváltatására, az ő dicsőségének magasztalására.”
       

      János 16:8-11, 14 „És az, mikor eljő, megfeddi a világot bűn, igazság és ítélet tekintetében:  Bűn tekintetében, hogy nem hisznek én bennem; És igazság tekintetében, hogy én az én Atyámhoz megyek, és többé nem láttok engem;  ítélet tekintetében pedig, hogy e világnak fejedelme megítéltetett.   Az engem dicsőít majd, mert az enyémből vesz, és megjelenti néktek.”
       

      Más, ezzel kapcsolatos igeversek:
      Ézsaiás 28:11 „Ezért dadogó ajakkal és idegen nyelven fog szólni e néphez,”
       
      Jóel 2:28 „És lészen azután, hogy kiöntöm lelkemet minden testre, és prófétálnak a ti fiaitok és leányaitok; véneitek álmokat álmodnak; ifjaitok pedig látomásokat látnak.”
       
      1. Korinthus 1:22 „Mert egyfelől a zsidók jelt kívánnak, másfelől a görögök bölcseséget keresnek.”
       
      1. Korinthus 14:22 „A nyelvek tehát jelül vannak, nem hívőknek, hanem a hitetleneknek; a prófétálás pedig nem a hitetleneknek, hanem a hívőknek.”
       

      1. Korinthus 13:8-10 „A szeretet soha el nem fogy: de legyenek bár jövendőmondások, eltöröltetnek; vagy akár nyelvek, megszünnek; vagy akár ismeret, eltöröltetik. Mert rész szerint van bennünk az ismeret, rész szerint a prófétálás: De mikor eljő a teljesség, a részszerint való eltöröltetik.”

      Csel. 5:30-32;  Jn. 3:5-6;  Mt. 3:11;  Márk 1:8;  Lk. 3:16;  Jn. 1:33;  Csel.11:16;  Lk. 24:49; Rm. 8:14;  Rm. 8:16;  2. Thessz. 2:13;1.Pt. 1:2;  Rm. 8:26-27.

      Az Ördögről vagy Sátánról

      Hisszük, hogy a Sátán egyszer szent volt és mennyei tisztséget élvezett, de kevélysége és nagyravágyása miatt, hogy olyan legyen, mint a Mindenható, elesett és magával rántott egy angyalsereget. Ő most a levegő rosszindulatú királya és a világ szentségtelen istene. Az ember nagy kísértője, Isten és Krisztus ellensége, a szentek vádlója, a hamis vallások kezdeményezője, ő áll a hittől való elszakadás mögött, ő az antikrisztus ura és a sötétség hatalmának alkotója. Mégis arra van rendelve, hogy végül vereséget szenvedjen Isten Fia által és hogy elszenvedje az örök ítéletet a pokolban, ami neki és az ő angyalainak készült.

      Ezékiel 28:14 „Valál felkent oltalmazó kérub; és úgy állattalak téged, hogy Isten szent hegyén valál, tüzes kövek közt jártál.”
       
      1. Péter 5:8 „Józanok legyetek, vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen:”
       
      Máté 25:41 „Akkor szól majd az ő balkeze felől állókhoz is: Távozzatok tőlem, ti átkozottak, az örök tűzre, a mely az ördögnek és az ő angyalainak készíttetett.”
       

      Jelenések 20:10 „És az ördög, a ki elhitette őket, vetteték a tűz és kénkő tavába, a hol van a fenevad és a hamis próféta; és kínoztatnak éjjel és nappal örökkön örökké.”
       

      Ézs. 14:12-15. Jel. 12:9. Júd. 6. 2. Pét. 2:4. Ef. 2:2. Jn. 14:30. 1. Thessz. 3:5. Mt. 4:1-3.1.Jn. 3:8. Mt. 13:39. Lk.22:3-4. Jel. 12:10. 2. Kor. 11:13-15. Márk 13:21-22. 1.Jn. 4:3. 2. Jn. 7. 1. Jn. 2:22. Jel. 13:13-14. 2. Thessz. 2:8-11. Jel. 19:11, 16, 20. Jel. 12:7-9. Jel. 20:1-3.

      A Teremtésről

      Hiszünk a Mózes első könyvének teremtésről szóló leírásában, és hogy nem jelképesen vagy átvitt értelemben, hanem szó szerint kell elfogadni. Az ember Isten képmására lett teremtve és az Ő hasonlatosságára, nem pedig evolúciós úton vagy a fajok evolúciós változásával, vagy végeérhetetlen idő alatt lett alacsonyabb rendűből magassabb rendű. Az állati és növényi élet közvetlenül lett teremtve és Isten lefektetett törvénye az, hogy mindegyik élőlénynek saját fajtájú utódja legyen.

      1. Mózes 1:1 „Kezdetben teremté Isten az eget és a földet.”
       
      2. Mózes 20:11 „Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.”
       
      1. Mózes 1:26-27 „És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon. Teremté tehát Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonynyá teremté őket.”

      Csel. 4:24. Kol. 1:16-17. Zsid. 11:3. Jn. 1:3. Jel. 10:6. Rm. 1:20. Csel.17:23-26. Jer. 10:12. Neh. 9:6. 1. Móz. 2:21. 1. Móz. 1:11. 1. Móz. 1:24.

      Az Ember Bukásáról

      Hisszük, hogy az embert Isten teremtette, de önként kiesett bűntelen és boldog állapotából, ennek következtében az egész emberiség bűnös, nem kényszer, hanem választás miatt. Éppen ezért igazságos ítélet alatt vannak védelem és kifogás nélkül.

      Róma 5:12 „Annakokáért, miképen egy ember által jött be a világra a bűnt, és a bűn által a halál, és akképen a halál minden emberre elhatott, mivelhogy mindenek vétkeztek:”

      Róma 3:10-12 „ A mint meg van írva, hogy nincsen csak egy igaz is;  Nincs, a ki megértse, nincs, a ki keresse az Istent. Mindnyájan elhajlottak, egyetemben  haszontalanokká lettek; nincs, a ki jót cselekedjék, nincsen csak egy is.”

      Róma 1:20 „Mert a mi Istenben láthatatlan, tudniillik az ő örökké való hatalma és istensége, a világ teremtésétől fogva az ő alkotásaiból megértetvén megláttatik; úgy, hogy ők menthetetlenek.”

      1. Móz. 3:1-6. Rm. 5:19. Rm.3:10-19. Ef. 2:1, 3. Rm. 1:18. Ezék. 18:19-20. Rm. 1:32.  Rm. 1:20. Rm. 1:28. Gal. 3:22. 

      A Szűztől való Születésről

      Hisszük, hogy Jézus Krisztus a Szent Lélektől fogant csodálatos módon, Szűz Máriától született, így még sohasem született ember asszonytól és nem is fog, és hogy Ő Isten Fia és a Fiú Isten.
       

      Ézsaiás 7:14 „Ezért ád jelt néktek az Úr maga: Ímé, a szűz fogan méhében, és szül fiat, s nevezi az Immánuelnek.”
       

      Máté 1:18-21 „ A Jézus Krisztus születése pedig így vala: Mária, az ő anyja, eljegyeztetvén Józsefnek, mielőtt egybekeltek volna, viselősnek találtaték a Szent Lélektől. József pedig, az ő férje, mivelhogy igaz ember vala és nem akará őt gyalázatba keverni, el akarta őt titkon bocsátani.  Mikor pedig ezeket magában elgondolta: ímé az Úrnak angyala álomban megjelenék néki, mondván: József, Dávidnak fia, ne félj magadhoz venni Máriát, a te feleségedet, mert a mi benne fogantatott, a Szent Lélektől van az. Szűl pedig fiat, és nevezed annak nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből.”
       

      1. Móz. 3:15. Lk. 1:35. Márk 1:1. Jn. 1:14. Zsolt. 2:7. Gal. 4:4. 1. Jn. 5:20. 1.Kor.15:47.

      A Bűnért való Bűnhődés

      Hisszük, hogy a bűnösök megváltása teljes mértékben kegyelemből van, Isten Fiának közbenjáró szolgálata által, Aki az Atyával való megegyezés alapján saját akaratából fölvette a mi természetünket –bűn nélkül— személyes engedelmességével betöltötte az isteni törvényt, halálával teljes helyettesítő engesztelést végzett. Kereszthalála nem abból áll, hogy halálával példát állított elénk, mint mártír, hanem önként felajánlotta magát, mint helyettesítést a bűnös helyén. Az igaz meghalt a nem igazért, Krisztus, az Úr felvitte bűneinket testében a fára, feltámadva a halálból, most a mennyben trónol és csodálatos személyében egyesül gondoskodó együttérzése az isteni tökéletességgel. Alkalmas arra, hogy Ő legyen a megfelelő, könyörületes és elégséges Megváltó.
       

      Róma 5:6, 8-9 „Mert Krisztus, mikor még erőtelenek valánk, a maga idejében meghalt a gonoszokért. Az Isten pedig a mi hozzánk való szerelmét abban mutatta meg, hogy mikor még bűnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt. Minekutána azért most megigazultunk az ő vére által, sokkal inkább megtartatunk a harag ellen ő általa.”
       

      Efézus 2:8-9 „Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék.”
       

      Csel. 15:11. Rm. 3:24. Jn. 3:16. Mt.18:11. Fil.2:7. Zsid. 2:14. Ézs. 53:4-7. Rm. 3:25. 1.Jn. 4:10. 1. Kor. 15:3. 2. Kor. 5:21. Jn. 10:18. Fil. 2:8. Gal. 1:4. 1.Pt. 2:24. 1.Pt. 3:18. Ézs.53:11. Zsid. 12:2. 1.Kor. 15:20. Ézs.53:12. Zsid.9:12-15. Zsid.7:25. Jn.2:2.
       

      A Kegyelem általi Újonnan születésről

      Hisszük, hogy ahhoz, hogy a bűnös üdvözüljön, újonnan kell szülessen. Az újonnan született ember új teremtés Krisztus Jézusban. Ez egy pillanat alatt történik és nem egy folyamat. Az újonnan születésben az, aki halott a törvényszegésekben és bűnökben az isteni természet részesévé tétetik és örök életet kap, Isten ingyenes ajándékát. Az újonnan születés számunkra felfoghatatlan módon történik, nem kultúra által, sem jellemvonás vagy emberi akarat által, hanem teljesen és kizárólag a Szent Lélek ereje által az isteni igazsággal kapcsolatban, hogy biztosítsa a mi önkéntes, evangélium iránti engedelmességünket. Az újonnan születés helyes bizonyítékai a bűnbánat gyümölcsei, a hit és az új élet.
       

      János 3:3 „Felele Jézus és monda néki: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát.”
       
      2. Korinthus 5:17 „Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az; a régiek elmúltak, ímé újjá lett minden.”
       

      Lk.5:27. 1. Jn. 5:1. Jn.3:6-7. Csel.2:41. 2.Pt. 1:4. Rm. 6:23. Ef. 2:1. 2. Kor. 5:19. Kol. 2:13. Jn. 1:12-13. Gal. 5:22. Ef. 5:9.

      A Megváltás Ingyenességéről

      Hiszünk az Isten által választott kegyelemben, ami az, hogy  az üdvösség áldásai az evangélium által mindenki számára ingyenesek. Ez egy elsődleges feladat, amit minden ember el kell fogadjon szívélyes, bűnbánó és engedelmes hittel. Semmi sem akadályozza a legnagyobb bűnöst a földön abban, hogy megváltást nyerjen, csak a saját, benne rejlő gonoszsága és az evangélium önkéntes elutasítása, ami viszont súlyos ítéletet von maga után.
       

      Róma 10:13 „Mert minden, a ki segítségül hívja az Úr nevét, megtartatik.”
       
      Zsidók 2:9 „Azt azonban látjuk, hogy Jézus, a ki egy kevés időre kisebbé tétetett az angyaloknál, a halál elszenvedéséért dicsőséggel és tisztességgel koronáztatott meg, hogy az Isten kegyelméből mindenkiért megízlelje a halált.”
      János 3:18 „A ki hiszen ő benne, el nem kárhozik; a ki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mivelhogy nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében.”
       

      1. Thessz. 1:4. Kol. 3:12. 1. Pt. 1:2. Tit. 1:1. Rm. 8:29-30. Mt. 11:28. Ézs. 55:1. Jel. 22:17. Jn.6:37. Ézs. 55:6. Csel. 2:38. Ézs. 55:7. Jn. 3:15-16. 1. Tim.1:15. 1. Kor. 15:10. Ef. 2:4-5. Jn. 5:40. Jn. 3:36

      A Megigazításról

      Hisszük, hogy az evangélium nagy áldása, amit Krisztus biztosít mindenkinek, aki hisz benne, a megigazulás. Ebbe tartozik a bűnbocsánat és az örök élet ajándéka igazság alapján, amit nem valamilyen igaz cselekedet miatt adományoz Isten, hanem egyedül a Megváltóba vetett hit által, az Ő igazságát tulajdonítva nekünk.
       

      Titusz 3:5-7 „Nem az igazságnak cselekedeteiből, a melyeket mi cselekedtünk, hanem az ő írgalmasságából tartott meg minket az újjászületésnek fürdője és a Szent Lélek megújítása által,  Melyet kitöltött reánk bőséggel a mi megtartó Jézus Krisztusunk által, hogy az ő kegyelméből megigazulván, örökösök legyünk az örök élet reménysége szerint.”
       

      Róma 5:9 „Minekutána azért most megigazultunk az ő vére által, sokkal inkább megtartatunk a harag ellen ő általa.”
       

      Csel. 13:39. Ézs. 53:11. Zak. 13:1. Rm. 8:1. Rm. 5:1. Rm. 1:17. Hab. 2:4. Gal. 3:11. Rm. 4:1-8. Zsid. 10:38. 

      A Bűnbánatról és a Hitről

      Hisszük, hogy a bűnbánat és a hit komoly kötelesség és szétválaszthatatlan kegyelem, amit Isten serkentő Lelke dolgoz ki a mi lelkünkben. Ezért, mivel mélyen meg vagyunk győződve bűnösségünkről, a veszélyről, tehetetlenségünkről és a Krisztus által való megváltásról, Istenhez fordulunk őszinte bűnbánattal, bocsánatkéréssel és könyörgéssel a kegyelemért, ugyanakkor szívből elfogadjuk az Úr Jézus Krisztust és nyíltan megvalljuk Őt, mint a mi egyetlen Megváltónkat.
       

      Lukács 18:13 „ A vámszedő pedig távol állván, még szemeit sem akarja vala az égre emelni, hanem veri vala mellét, mondván: Isten, légy irgalmas nékem bűnösnek!”
       

      Csel. 20:21. Márk 1:15. Csel. 2:37-38. Rm. 10:13. Zsolt. 51:7. Ézs. 55:6-7. Lk.  12:8.  Rm. 10:9-11.

      A Gyülekezetről

      Hisszük, hogy egy baptista gyülekezet bemerített hívők gyülekezete, egyesítve őket a hit szövetségével és az evangélium közösségével. A gyülekezet az isteni és örök kegyelem hirdetője és fellegvára, betartja Krisztus rendeléseit, az Ő törvényei kormányozzák. Gyakorolja az ajándékokat, jogokat és kiváltságokat, amivel az Isten Igéje ruház fel. Elrendelt tisztségviselői a pásztorok vagy vének, minősítésük, a velük szemben állított követelések és feladatuk világosan le van írva a Szent Írásban.
      Hisszük, hogy a gyülekezet igazi küldetése a Nagy Misszióparancsban található: első —tegyenek tanítványokká embereket, második—építsék fel a gyülekezetet, harmadik—tanítson és útbaigazítson, ahogy Ő parancsolta. Nem hiszünk a sorrend megfordításában. Azt tartjuk, hogy a helyi gyülekezetnek abszolút joga van arra, hogy önmagát irányítsa, szabad minden szervezet vagy egyén hierarchiájától, beavatkozásától, az egyetlen és egyedüli felügyelője Krisztus Szent Lelkén keresztül. Biblikus dolog az, ha a gyülekezetek együttműködnek egymással, hogy küzdjenek a hitért és az evangélium terjedéséért. Mindegyik gyülekezet maga dönti el az együttműködés mértékét és módját. A helyi gyülekezet akarata a döntő a tagság, az irányvonal, a kormányzás, a fegyelmezés, a jótékonyság kérdésében.

      Máté 28:18-20 „ …Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön.  Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében, tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!”
       
      1. Timóteus 3:5 „Mert ha valaki az ő tulajdon házát nem tudja igazgatni, mimódon visel gondot az Isten egyházára?”
       

      Kolossé 1:18-20 „És ő a feje a testnek, az egyháznak: a ki a kezdet, elsőszülött a halottak közűl; hogy mindenekben ő legyen az első; mert tetszett az Atyának, hogy ő benne lakozzék az egész teljesség; És hogy ő általa békéltessen meg mindent magával, békességet szerezvén az ő keresztjének vére által; ő általa mindent, a mi csak van, akár a földön, akár a mennyekben.”
       

      1. Korinthus 12:27  „Ti pedig a Krisztus teste vagytok, és tagjai rész szerint.”
       
      Ámós 3:3 „Vajjon járnak-é ketten együtt, ha nem egyeztek meg egymással?”
       

      2. Korinthus 6:14 „Ne legyetek hitetlenekkel felemás igában; mert mi szövetsége van igazságnak és hamisságnak? Vagy mi közössége a világosságnak a, sötétséggel?”
       

      Csel.2:41. Csel.2:42. 1.Kor.11:2. Ef. 1:22-23. Ef. 4:11. 1.Kor. 12:4, 8-11. Csel.14:23. Csel.6:5-6. Csel.15:23. Csel.20:17-28. 1. Tim. 3:1-13. Ef. 5:23-24. 1.Pét. 5:1-4. Csel.15:22. Júd. 3, 4. 2.Kor. 8:23-24. 1.Kor. 16:1. Mal. 3:10.  3.Móz. 27:32. 1.Kor. 16:2.  1. Kor.6:1-3.  1.Kor.5:11-13.

      A Bemerítés, Keresztség és az Úrvacsora

      Az Új Szövetség eredeti nyelve görög. A szó, amit magyarul úgy fordítottak, hogy Keresztelő, keresztel, megkeresztelkednek, keresztség, stb. a görögben ez baptizw-baptizo (bap-tid’-zó). A “baptidzó” szó világosan azt jelenti, hogy bemerít, más szóval teljesen víz alá merít. Ezt az eseményt írja le a Biblia, amikor megkeresztelkedésről olvasunk benne. Például a Máté 3:16-ban: ,,És Jézus megkeresztelkedvén, azonnal kijöve a vízből; és ímé az egek megnyilatkozának néki, és ő látá az Istennek Lelkét alájőni mintegy galambot és ő reá szállani.” És a Csel.8:38-ban: ,,És megállítá a szekeret; és leszállának mindketten a vízbe, Filep és a komornyik; és megkeresztelé őt.” A Római levél 6. részében pedig a megkeresztelés úgy van meghatározva, mint Jézus halálának, eltemetésének és feltámadásának a képe. Ha ezt a meghatározást a vízzel történő meghintésre kellene alkalmaznunk, akkor az nagyon gyengén illusztrálná az eltemetést, és hol lenne a feltámadás eseménye? Kétségkívül a bemerítés az egyetlen olyan kifejezés, ami pontosan meghatározza a megkeresztelést.

      Lehet néhány tévedés a magyarban, mert a Keresztelő, megkeresztel, keresztség, keresztel, stb. szavakat gyakran hozzák kapcsolatba a meghintéssel. Látnunk kell, hogy a Keresztelő, keresztel, keresztség szavak biblikus jelentése: “baptidzó”, vagyis valakit teljesen víz alá meríteni, és a felekezeti névre való történelmi és biblikus utalás, a Baptista, azokat jelenti, akik teljesen víz alá merítenek.

      Hisszük, hogy a keresztyén bemerítés a hívő víz alá merítése az Atya, a Fiú és a Szent Lélek nevében, a helyi gyülekezet engedélyével, hogy ünnepélyesen kimutassa a megfeszített, eltemetett és feltámadt Megváltóba vetett hitét, abban az értelemben, hogy meghaltunk a bűnnek és feltámadtunk egy új életre. Ez előfeltétele a gyülekezeti kapcsolat kiváltságának és az Úrvacsorának, amikor a gyülekezet tagjai a kenyér és a szőlőtő gyümölcsének szent használatával megemlékeznek Krisztus szeretetéről, mely annyira nagy volt, hogy Ő meghalt értünk. Az Úrvacsorát mindig komoly önvizsgálat előzi meg.
       

      Csel. 8:36-37 „Mikor pedig menének az úton, jutának egy vízhez; és monda a komornyik: ímhol a víz; mi gátol, hogy megkeresztelkedjem? Filep pedig monda: Ha teljes szívből hiszel, meglehet. Az pedig felelvén, monda: Hiszem, hogy a Jézus Krisztus az Isten Fia.”
       

      Róma 6:3-4 „Avagy nem tudjátok-é, hogy a kik megkeresztelkedtünk Krisztus Jézusba, az ő halálába keresztelkedtünk meg? Eltemettettünk azért ő vele együtt a keresztség által a halálba: hogy miképen feltámasztatott Krisztus a halálból az Atyának dicsősége által, azonképen mi is új életben járjunk.”
       

      Lukács 22:19-20 „És minekutána a kenyeret vette, hálákat adván megszegé, és adá nékik, mondván: ez az én testem, mely ti érettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre. Hasonlóképen a pohárt is, minekutána vacsorált, ezt mondván: e pohár amaz új szövetség az én véremben, mely ti érettetek kiontatik.”
       

      1.Korinthus 11:18 „Mert először is, mikor egybegyűltök a gyülekezetben…”
       
      1.Korinthus 11:24 „És hálákat adván, megtörte és ezt mondotta: Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, mely ti érettetek megtöretik; ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.”
       

      1.Korinthus 11:25 „Hasonlatosképen a pohárt is vette, minekutána vacsorált volna, ezt mondván: e pohár amaz új testamentom az én vérem által; ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre.”
       

      Mt. 3:6. Jn. 3:23. Mt. 3:16. Mt. 28:19. Rm. 6:3-5. Kol. 2:12. Csel.2:41-42.  Mt. 28:19-20. 

      A Szentek Megtartásáról

      Hisszük, hogy csak az igazi hívők azok, akik végig kiállnak. Az ő Krisztushoz való kitartó ragaszkodásuk a fő ismertetőjel, ami megkülönbözteti őket a felszínes hívőktől. Egy különleges gondviselés vigyáz a jólétükre és Isten hatalma őrzi őket hit által az örök életre.
       

      Filippi 1:6 „Meg lévén győződve arról, hogy a ki elkezdette bennetek a jó dolgot, elvégezi a Krisztus Jézusnak napjáig:”
       
      2. Timóteus 1:12 „…mert tudom, kinek hittem, és bizonyos vagyok benne, hogy ő az én nála letett kincsemet meg tudja őrizni ama napra.”
       

      Jn. 8:31-32. Kol. 1:21-23. 1. Jn. 2:19. Mát. 13:19-21. Rm. 8:28. Zsolt. 121:3. Zsid. 1:14. 1. Pét. 1:5. Jn. 10:28-29.  Rm. 8:35-39. 

      Az Igazról és a Gonoszról

      Hisszük, hogy van egy alapvető és lényeges különbség az igaz és a gonosz között. Az igazak hit által megigazíttattak az Úr Jézus nevében és megszenteltettek a mi Istenünk által, az Ő szemében ők teljesen igazak.
      A gonoszok továbbra sem bánták meg a bűneiket és hitetlenek, az Ő szemében gonoszak és ítélet alatt vannak. Ez a megkülönböztetés megmarad a halálban és a halál után is. A megtért örök boldogságban részesül, az elveszett pedig örökkétartó tudatos szenvedésben.
       

      Máté 7:13-14 „Menjetek be a szoros kapun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, a mely a veszedelemre visz, és sokan vannak, a kik azon járnak. Mert szoros az a kapu és keskeny az az út, a mely az életre visz, és kevesen vannak, a kik megtalálják azt.”
       

      Mal. 3:18. 1. Móz. 18:23. Rm. 6:17-18. Péld. 11:31. 1.Pét. 1:18. Rm. 1:17. 1.Kor. 15:22. Csel. 10:34-35. 1.Jn. 2:29. Rm. 6:16. 1.Jn. 5:19. Gal. 3:10. Rm. 7:6. Rm. 6:23. Péld. 14:32. Lk. 16:25. Mát. 25:34, 41. Jn. 8:21. Lk. 9:26. Jn. 12:25.

      Az Államhatalomról

      Hisszük, hogy az államhatalom Istentől ered, a jó rend és az emberi társadalom érdekében. Az elöljárókért imádkoznunk kell, lelkiismeretesen tisztelnünk kell őket és engedelmeskednünk nekik, kivéve akkor, ha az ellentmond a mi Urunk Jézus Krisztusnak, aki a lelkiismeret egyetlen ura és a földi királyok Fejedelme.
       
      Csel. 5:29 „Istennek kell inkább engedni, hogynem az embereknek.”
       

      1.Péter 2:13-14 „Engedelmeskedjetek azért minden emberi rendelésnek az Úrért: akár királynak, mint felebbvalónak; akár helytartóknak, mint a kiket ő küld a gonosztévők megbüntetésére, a jól cselekvőknek pedig dícsérésére.”
       

      Rm. 13:7. 2.Sám. 23:3.  2.Móz. 18:21-22. Csel.23:5. Mt.22:21. Tit. 3:1. 1.Pt. 2:17. Csel. 4:19-20. Dán. 3:17-18. Mt. 10:28. Mt. 23:10. Fil. 2:10-11. Zsolt. 72:11.

      A Feltámadásról, Krisztus Visszajöveteléről és az ezzel kapcsolatos dolgokról

      Hisszük és elfogadjuk, amit a Szent Írás ír ezekről. A feltámadásról hisszük, hogy Krisztus feltámadt fizikailag „a harmadik napon az Írások szerint”. Egyedül Ő a „hív főpap az Isten előtt való dolgokban’’ „ Ez a Jézus, a ki felviteték tőletek a mennybe, akképen jő el, a miképen láttátok őt felmenni a mennybe.”—fizikailag, személyesen és láthatóan. „A Krisztusban meghaltak támadnak fel először”,  az élő szentek „egy pillanat alatt elváltoznak az utolsó trombitaszóra”  „az Úr Isten neki adja Dávid atyjának trónját.” Hisszük, hogy „Krisztus ezer évig fog uralkodni dicsőségben, amíg minden ellenségét lába alá veti.”
       

      1.Thesszalonika 4:16-17 „Mert maga az Úr riadóval, arkangyal szózatával és isteni harsonával leszáll az égből és feltámadnak először a kik meghaltak volt a Krisztusban; azután mi, a kik élünk, a kik megmaradunk, elragadtatunk azokkal együtt a felhőkön az Úr elébe a levegőbe; és ekképen mindenkor az Úrral leszünk.”
       

      János 14:1-3 „ Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higyjetek Istenben, és higyjetek én bennem. Az én Atyámnak házában sok lakóhely van; ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek néktek. És ha majd elmegyek és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket; hogy a hol én vagyok, ti is ott legyetek.”
       

      Mt. 28:6-7. Lk. 24:39. Jn. 20:27. 1.Kor. 15:4. Mk. 16:6. Lk. 24:2-7. Csel. 1:9, 11. Lk. 24:51. Mk. 16:19. Jel. 3:21. Zsid. 8:1. Zsid. 12:2. Zsid. 8:6. 1.Tim. 2:5. 1.Jn. 2:1.

      Új Cikkeink

      Az igazságtalan kritika tulajdonságai

      Az igazságtalan kritika tulajdonságai

      Kattints ide az eredeti cikkhez angol...

      Miért legyen jó napod?

      Miért legyen jó napod?

        Miért Legyen jó napod? A jövő olyan...

      Biblikus bocsánatkérés

      Biblikus bocsánatkérés

        Az ember veszélyes! A bűnös természet...

      A Sátán terve az életeddel

      A Sátán terve az életeddel

        A Sátánnak van terve az életeddel. A...

      Lelki válság

      Lelki válság

      Volt már olyan az életedben, amikor nem...

      Istentiszteleteink

      Debrecenben a Faraktár út 42. alatt a következő időpontokban:

      • Vasárnapi Iskola: 9:30
      • Vasárnap délelőtt: 10:30
      • Vasárnap délután: 17:30
      • Szerdán esti alkalom: 18:30
      Kattints ide elérhetőségeinkhez
      Twitter response: "Could not authenticate you."