Hiba
 • Hiba történt a hírcsatorna adatainak beolvasásakor

batoritas header

A Bátorítások kategóriában az alábbi cikkek találhatók:

Nyomtatás

Miért legyen jó napod?

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Bátorítások

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

 jonap

Miért Legyen jó napod?

A jövő olyan világos, mint isten ígéretei

Minden reggel új lehetőségeket tartogat—és friss kihívásokat. Néha kevesebb lehetőség van, mint kihívás. Néha nehéz észrevenni a lehetőségeket a kihívásokban. Néha—akár legyen kihívás, vagy lehetőség—egyszerűen csak fárasztó a nap.

Thankfully, every morning also brings the faithful promises of God—each one just as fresh today as when God first gave it.

When we forget God’s promises, we flounder through our day relying on human strength and faulty perception. But when we remember and believe them, we find provision for our needs and strength for our labor.

Notice just twelve of these promises for our needs and work:

 • God’s presence: “I will never leave thee” (Hebrews 13:5).
 • God’s protection: “I am thy shield” (Genesis 15:1).
 • God’s power: “I will strengthen thee” (Isaiah 41:10).
 • God’s provision: “I will help thee” (Isaiah 41:10).
 • God’s leading: “And when He putteth forth His own sheep, He goeth before them” (John 10:4) .
 • God’s purposes: “I know the thoughts that I think toward you, saith the Lord, thoughts of peace, and not of evil” (Jeremiah 20:11).
 • God’s rest: “Come unto Me, all ye that labor and are heavy laden, and I will give you rest” (Matthew 11:28).
 • God’s cleansing: “If we confess our sins, He is faithful and just to forgive us our sins, and to cleanse us from all unrighteousness” (1 John 1:9).
 • God’s goodness: “No good thing will He withhold from them that walk uprightly” (Psalm 84:11).
 • God’s faithfulness: “The Lord will not forsake His people for His great name’s sake” (1 Samuel 12:22).
 • God’s guidance: “The meek will He guide” (Psalm 25:9).
 • God’s wise plan: “All things work together for good to them that love God” (Romans 8:28).

God’s presence, protection, leading, rest, guidance…and more! Sounds like a good day to me!

 

Nyomtatás

Lelki válság

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Bátorítások

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

segitseg2

Volt már olyan az életedben, amikor nem tudtad, hogy miért történik valami éppen veled? Amikor érzelmileg, vagy lelkileg összetörtél? Amikor elgondolkodsz, hogy hol vagy most éppen az életedben, hogyan jutottál oda, hol van Isten, és mi a következő lépés, hogyan tovább? Van ilyen most az életedben? Nem vagy egyedül, viszont ilyenkor támadható vagy.

Az élet legnagyobb hibáit olyan helyzetben lehet elkövetni, mint amilyenben most vagy. Tehát, mielőtt valami olyat tennél, amit később megbánsz, most állj meg, vegyél egy nagy levegőt és fontold meg a következő gondolatokat:

 • Isten nem felejtett el téged. Azt kérdezed, hogy most hol van Isten? Azt gondolod, hogy nagyon messze futottál Tőle? Isten most is itt van, és pontosan tudja, hogy Te most hol vagy. Fordulj most Hozzá és várjad Őt.
 • Isten sokszor csöndben munkálkodik. Gyakran az Ő Szavában akkor munkálkodott, amikor emberek a legjobban kételkedtek Benne. Emlékezz Józsefre a börtönben, Jónásra a hal gyomrában, Keresztelő Jánosra a lefejezés előtt, a kimerült Illésre, a bujdosó Dávidra, a börtönben levő Pálra, vagy Jézusra a sírban. Isten gyakran akkor munkálkodik, amikor úgy tűnik, hogy nem történik semmi. Csak várj.
 • Isten áldást tud hozni a zavarban. Amikor nem engedjük Őt el, nem számít milyen reménytelennek érezzük magunkat, akkor az egy olyan különleges hitet mutat, amit Ő mindig megáld. A tövised valójában egy áldás. Lehet ezt most nem így látod, de Isten egy nap pontosan ezt fogja tudni használni oly módon, hogy azt most el sem tudod képzelni.
 • Isten ezt a lelki fájdalmat olyan módon tudja majd használni, amit most még nem is gondolsz. Egy nap majd visszanézel arra, ahogyan most érzel és hálát adsz Istennek azért, amit Ő tett, amit Ő tanított neked, és ahogyan azt tudod mondani, hogy megérte.
 • Isten megerősít bennünket nehéz időben. Ahhoz, hogy elhordozd a jövő áldásait, széles vállakra van szükséged. Isten megpróbálja a hitedet azért, hogy felkészítsen a jövőbeli tervére.
 • A próbák túloldalán van az áldás Istennél. Isten így működik. Isten megjutalmazza a hitet. Ő megtiszteli azokat, akik Neki tisztességet tesznek. Ő megpróbál, azután áld. Ne add fel az áldás előtt.
 • Isten meg tudja adni a kegyelmet, amire szükséged van most. Lehet, hogy most legyőzve, nyomasztva érzed magad, de állj meg egy percre. Bárhol is talál ez a cikk téged—csak állj meg most. Te most élsz. Te meg vagy menekülve (ha ismered személyesen Krisztust). Képes vagy dicsőíteni. Képes vagy Hozzá kiáltani. Van még reménységed. Ebben a pillanatban tapasztalod Isten kegyelmét. És amíg csak Rá tekintesz, Ő meg fogja adni a kegyelmet amire szükséged van, amikor az kell.
 • Isten veled van, ha érzed, ha nem. Ő nem egy érzés, vagy hangulatbeli tapasztalat. Ő van. Ő az igazság. Ő abszolút. Ő most veled van és mindig is veled lesz. Te csak maradj meg Ő benne. Fogadd el az Ő jelenlétét. Csendesedj és ismerd el, hogy Ő az Isten!
 • Isten örül feletted és nem haragszik rád. Azt gondolod, hogy cserbenhagytad Isten? Azt gondolod, hogy Ő már elvetett téged magától. Nem igaz. Ha Krisztusban vagy, akkor kegyelem alatt vagy—te TELJES vagy Ő benne. Isten a keresztre vitte a saját fiát, hogy örvendhessen benned!

Isten keresztül fog vinni. Nem az a lényeg, hogy mikor. Nem az a lényeg, hogy hogyan. Az Ő idejében, az Ő módja szerint—megteszi. Keresztül visz ezen téged! Ne add fel, ne tegyél valami bolondságot. Ő keresztül visz ezen a nehézségen! Csakis Vele leszel képes végigmenni.

 

És íme 10 dolog, amit tenned kell—amíg várod Istent, hogy megtudd hogyan tovább:

Emlékezz, az érzelmek hazudnak—az érzelmek gyorsan változnak. Túlságosan befolyásolhatók a fiziológiai felépítésünkkel, az étrendünkkel, az alvási ciklusainkkal, a környezetünkkel (még az időjárással is), és a körülményekkel. Ne bízz az érzéseidben! Csak néha mondanak igazat.

Ragadd meg az igazságot, ne az érzelmet—Az igazság szabaddá tesz. Menj Isten szavához és kötözd oda magad, Mint olyan, aki magát lekötözi a hurrikán közben. Vesd ki a horgonyt arra, amit Isten mondd az Ő Szavában.

Hallgass Istenre, ne az érzelmekre—Hadd ordítsanak az érzéseid. Hadd tomboljon, mint a vihar. Mindebben Isten csöndes hangja meg tud tartani téged egy biztos helyen. A viharnak egyszer vége lesz. Az érzelmeid végül majd visszatérnek egy síkba az igazsággal—és akkor majd örülni fogsz, hogy nem hagytad, hogy azok vezessenek!

Gondolkozz az érzelmeiden túl—Emlékszel arra a napra, mikor nem éreztél úgy, mint most? Ugyanígy, vissza fogsz tekinteni a mostani állapotodra és meglátod, hogy a mostani érzéseid elmúltak. Ezzel ellentétben a döntések, amiket most hozol, követni fognak. Gondold végig, hogy milyen mély, pusztító hatása lesz a rossz döntésednek, ha azt választod.

Beszélj Istenhez—Isten válaszol, ha felkiáltasz Hozzá! Nyisd ki a szád, emeld fel a hangod, és beszélj, kiálts Hozzá. Tudom—elsőre furcsának tűnhet, de ez egy Bibliai valóság, hogy Isten válaszol az ilyen égő, heves hitre!

Idézz igazságot magadnak—Te jobban hiszel magadnak mindenki másnál, ezért beszélj igazságot magadnak. Idézz igeverseket hangosan magadnak. Győzd le a belső negatív gondolatokat külső igaz beszéddel. Kiálts rá az érzéseidre az igazsággal!

Vedd körbe magad stabilitással—Állj ellent az ösztönnek, hogy elszigeteld magad. Menj olyan emberekhez, akik szeretnek téged, imádkoznak veled, és segítenek abban, hogy a víz felett tudd tartani a fejed, amíg az érzelmi áradat alábbhagy.

Beszélgess Keresztény barátokkal—Hagyd, hogy akik szeretnek, segítsenek neked. Bennük bízhatsz. Hagyd, hogy Isten használjon másokat, hogy vigasztalást adjanak, és egy irányvonalat biztosítsanak, amíg visszaérsz a normális kerékvágásba.

Türelmesen viseld el—A Biblia sokat beszél a türelemről. Isten akarata sokszor az, hogy csak legyünk türelmesek—az, hogy türelmesen, hűségesen ragaszkodjunk Hozzá, amíg véget nem ér a próba. Ő építi és megáldja azokat, akik türelmesek.

Járj hűségesen Istentiszteletre—Talán akkor van a legnagyobb szükség egy gyülekezetre, amikor baj van. A gyülekezeti tagok segítenek egymásnak, bátorítják egymást és imádkoznak egymásért. Lehet pont azok az igehirdetések segítenének, amiket kihagynál. A gyülekezetben biztos talajt találsz mindig arra, hogy az életed az élet különböző viharaiból kimenekülj, elcsendesedj, és lásd Isten szabadítását.

“Hogy ha vádol minket a szív, mivelhogy nagyobb az Isten a mi szívünknél, és mindent tud.” 1 János 3:20

 

Írta: Cary Schmidt, az Emmanuel Baptista Gyülekezet pásztora,
296 New Britain Avenue, Newington, Connecticut 06111, USA,
A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.
A cikk eredeti nyelven itt elérhető.
Nyomtatás

Teljes Szívedből

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Bátorítások

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (3 Votes)

 A cikk eredeti nyelven itt elérhető // Click here for the original article in English.

heart

Itt a Valentin Nap! Elgondolkodtál már azon, hogy a szereteted Isten felé milyen állapotban van? A Biblia nagyon sokat beszél az emberi szívről. Istent nagyon is érdeklik a gondolataid és érzelmeid. Van, aki azt gondolja, hogy nem számít az, ha közömbösek vagyunk Istennel szemben, viszont a Szentírás azt mondja, hogy Isten megáldja azokat, akik teljes szívből keresik Őt! “Boldogok, a kik megőrzik az ő bizonyságait, és teljes szívből keresik őt.” (Zsoltárok 119:2).

A te szívedbe más ember nem láthat bele. Valójában a Biblia azt mondja, hogy még mi magunk sem ismerjük sokszor a saját szívünket. “Csalárdabb a szív mindennél, és gonosz az; kicsoda ismerhetné azt?” (Jeremiás 17:9). Azonban vannak olyan jelek, amelyek segíthetnek Neked abban, hogy megtudd, hogy teljes szívedből keresed-e Istent.

A gondolataid
“Ismerd meg a te atyád Istenét, és szolgálj néki tökéletes szívvel és jó kedvvel; mert az úr minden szívbe belát és minden emberi gondolatot jól ért” (I Krónika 28:9).
Isten azt akarja, hogy szeressük Őt. A szíveinket vizsgálja, hogy lássa mennyit gondolkodunk rajta. Vizsgáld meg a gondolataidat és ezáltal meglátod, hogy a szíved kire, mire fókuszál. Ha nem Isten dolgain elmélkedsz, akkor a szíved távol van Istentől. “A gonosz az ő haragos kevélységében senkit sem tudakoz; nincs Isten, ez minden gondolatja.” (Zsoltárok 10:4). Nemrég egy új hívővel beszéltem, aki egy olyan dolgot mondott, ami nagyon bátorított engem. Ezt mondta, “Mostanában egyre többet olvasom a Bibliát és úgy veszem észre, hogy mindig Istenről gondolkodok.” Na ilyen az az ember, aki növekszik az Úrban. Ilyen az az ember, akinek a szíve Istenért dobog. 

A bizonyságtételed

Bizonyságot teszünk a szívünk állapotáról a tetteinkkel. És itt nem csak azokra a dolgokra gondolok, amiket akkor teszünk, ha látnak minket. Ide tartoznak azok a dolgok is, amiket akkor teszünk, ha senki sem lát. Isten nagyon is figyeli amit a hívő tesz. Amikor Illés azt mondta az Úrnak, hogy Ő az utolsó, aki hűséges Istenhez, az Úr így válaszolt, “De meghagyok Izráelben hétezer embert: minden térdet, mely nem hajolt a Baálnak, és minden ajkat, mely meg nem csókolta azt.” (I Királyok 19:18). Isten figyelte azt, amit a benne hívők tettek Illés napjaiban, és én hiszem, hogy ez a mai napig is így van. “Mert az Úr szemei forognak az egész földön, hogy hatalmát megmutassa azokhoz, a kik õ hozzá teljes szívvel ragaszkodnak” (II Krónika 16:9). 

Az időd

Az idő az a bizonyos dolog, amiből az életed készül. Van egy olyan mondás, hogy a szeretet szót a következőképpen kell betűzni: I-D-Ő. Az az idő, amit imádsággal töltünk, reflektálja azt a szeretetet, amit érzünk a mi Istenünk iránt. Ha szeretsz valakit, akkor szeretsz velük beszélni is. Az imádság az az eszköz, amelyet mi az Istennel való kommunikálásra használhatunk.
A Biblia pedig Isten kommunikálása felénk. Az az idő, amit Bibliaolvasással töltünk, reflektálja azt a szeretetet, amit érzünk Isten iránt. Minél több időt töltesz Isten Szavának olvasásával és imádsággal, annál jobban ráhangolódik a szíved Istenre.
Számunkra természetes az, ha magunknak élünk; az viszont nem, ha másokért élünk. Jézus ezt mondta, “Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok.” (János 13:35). Isten azt akarja, hogy másokért éljünk, így amikor másokért élünk, az megmutatja, hogy mennyire szereted Istent.

A pénzed
Az, ahogyan a pénzedet költöd, szinte óriásplakát jelleggel mutatja, hogy mi folyik a szívedben. “Mert a hol van a ti kincsetek, ott van a ti szívetek is.” (Máté 6:21). Fizeted a tizedet? A tizeden felül adakozol is? Adsz a missziós témákra? Segítesz anyagilag olyanokon, akik szükségben vannak körülötted? Ezek mind befektetések az örök életre. “Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják.” (Máté 6:20). Ezek a befektetések összefonják a szíveinket Isten szívével, mert olyan dolgokra adunk, amelyek az Ő számára a legfontosabbak.
 

A képességeid
Isten mindannyiunkat adottságokkal és képességekkel ruházott fel. A Biblia ezeket ajándékoknak hívja. Mit teszel ezekkel az ajándékokkal? Befekteted őket az örökkévalóság szempontjából, vagy inkább a saját érdekeidre költöd azokat? Én úgy hiszem, hogy minden hívőnek van valami képessége, amit az Úr szolgálatába tud fektetni. Amikor Isten céljaira használjuk ezeket az ajándékokat, akkor az egy bizonyíték, hogy Neki adtuk a szívünket. Teljes szívedből keresed az Urat? Amikor elkezdjük teljes szívünkből keresni Őt, Akkor megjelennek az Ő áldásai az életünkben.

 

 

Írta: Brad Boruff, a Golden State Baptista Biblia Főiskola elnöke,
3530 De La Cruz Blvd., Santa Clara, CA 95054 USA.,
A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.
A cikk eredeti nyelven itt elérhető.
Nyomtatás

Konfliktus kezelés

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Bátorítások

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

 

konfliktuskezeles

Valaki egyszer ezt mondta, "Sokkal  kifizetődőbb megoldani egy konfliktust, mint megbontani egy kapcsolatot." A házassági konfliktusban a megoldásra hajlandó hozzáállás ezt mondja a házastársnak, "Én anyira szeretlek téged, hogy itt fogok maradni addig, amíg meg nem oldjuk a problémát!" A nem szólok hozzá, vagy egyéb manipulatív viselkedéssel ellentétben az érett házasok megoldják a nehézségeket. Egy érett pár beszél egymáshoz, imádkozik, és nem hagyja, hogy valami megoldatlanul maradjon köztük.

A házasságban a konfliktus elkerülhetetlen. Soha nem fogod tudni teljesen kigyomlálni a családi otthonból, viszont Bibliai elvekre alapozva lelki érettség által képes leszel szembenézni velük. Íme tíz helytelen kezelése a konfliktusoknak:

1. Nem venni tudomást arról, hogy egyáltalán létezik konfliktus

2. Szótlanság egymással szemben (nem szembesülni a problémával)

3. Érzelmi kitörés (dühroham)

4. Inkább a veszekedésben való győzelem, mint a megoldás motivál

5. Szóharcokba belebonyolódni és bántó szavakat használni

6. Régi hibákat, kudarcokat felhozni (a ma történő konfliktust az elmúlt fádalmon keresztül tekinteni)

7. Mást hibáztatni ahelyett, hogy beismerném a saját magam tévedését

8. Figyelmen kívül hagyni a problémát és úgy tenni, hogy az majd magától megszűnik

9. Elmulasztani az imádságot a probléma megoldására

10. Nem hajlandó kimondani ezeket a szavakat: „Tévedtem, kérlek bocsáss meg nekem."

 

 

Írta: Paul Chappel, a Lancaster Baptist Church lelkipásztora,
4020 E Lancaster Blvd., Lancaster CA 93535, USA,
A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.
A cikk eredeti nyelven itt elérhető.
Nyomtatás

Mit kérdezz amikor kritizálnak

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Bátorítások

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

 

kritizal

Az építő kritika rendkívüli előnyt adhat a célszemély számára. Példabeszédek 27:6 ezt tanítja: "Jószándékból valók a barátságos embertől vett sebek...." Az ilyen "sebek" formában jöttek a legjobb javaslatok és tanácsok, melyeket valaha kaptam az életemben.

Ezzel ellentétben, a romboló kritika elképesztően tudja pusztítani Isten munkáját. (Lehet ez az egyik ok, ami miatt annyi igei rész szól a nyelvről és a szavainkról.) Időnként a növekvő szolgálatoknak és hűséges keresztényeknek szembe kell nézni sértő szavakkal. A romboló kritika gyakori probléma annak a vezetőnek, aki valamilyen értéket próbál megvalósítani. Fontos megemlékeznünk arról, hogy ha más emberek véleménye irányít, akkor az garantáltan félrevezet Isten akaratától az életünkben. Egy író egyszer ezt mondta, "Ha ki akarsz állni egy óriás ellen, jönni fog a kritika." Ez igaz—csak kérdezd meg Dávidot a Bibliában.

Megtanultam, hogy mint minden kommunikáció esetében, ennél is bölcs dolog, ha "megvizsgálod a kritika forrását," mielőtt hagyod, hogy az a bizonyos kritika befolyásolja az életed. Nagyon szomorú felismerni azt, hogy egy olyan időszakban, amikor a keresztyéneket világszerte megvetik, a legtöbb romboló kritikát a keresztyének más hívőktől kapják.

Az évek során, a következő kérdések segítettek megvizsgálni és megszűrni a kritikát:

 1. Van-e igazság ebben a kritikában, amiből tanulhatok?
 2. Vajon büszkeség miatt utasítom el ezt a kritikát?
 3. Felismerem-e azt, hogy még a rosszindulatú és hamis kritizálás is gyakran Isten eszköze arra, hogy formálja a szívemet az Ő céljaira?
 4. Ez a kritika egy ellenségemtől származik? Ha igen, akkor ez várható. (Bibliai példák erre: Góliát, Sénakhérib, Szanballat és Tóbiás)
 5. A kritizáló valamilyen fennhatóság alatt van és felelősséggel tartozik? A kritizálók sokszor megkövetelik másoktól azt, amit ők nem képesek megtenni.
 6. Vajon a kritizálóm hozzám jött személyesen (biblikusan) ezzel az üggyel? Ha nem, akkor a vád világi módon van kezelve.
 7. Van-e nyilvánvaló gyümölcs a kritizáló életében Krisztusért? Jézus azt mondta, hogy a valódi keresztyéneket a szereteteikről és gyümölcseikről lehet megismerni (János 13:35; Máté 7:16). Valamit mindenkitől tanulhatok, viszont javaslatokat istenfélő és gyümölcsöző keresztyénektől fogadok el.
 8. A kritizáló arról ismert, hogy hány életet változtatott meg, vagy csak egyszerűen a véleményét hangoztatja folyton? Amikor az emberek elhatározzák, hogy jót tesznek és lelkeket nyernek, akkor egyszerűen nem jut idő a kritizálásra.
 9. A kritizáló a kiegyensúlyozott életéről és szolgálatáról ismert? Vajon a lelkülete őszinte a javaslatokban? A feddés mellé mindig a szeretet kell társuljon és jó szándékú javaslat.
 10. A kritika egy Szentírásban levő dologra, tanításra alapszik, vagy egyszerűen a kritika csak az ő kénye-kedve szerint lett megfogalmazva? Ha a preferenciát megemeljük a biblikus tanok szintjére, akkor az veszélyes és megosztó lesz. Mindig lesznek olyan "hangoskodók" akik akkor nyitják ki a szájukat, amikor a Biblia éppen nem foglal állást valamiről.
 11. A kritizáló úgy gondolja, hogy a véleménye azonos a hit harcával? A hitért harcolni biblikus (Júdás levele 3). Viszont a nyilvános vélemény kijelentés az egyéni preferencia alapján nem a hit harca, és ez gyakran egy viszálykodó szívre vall. (Példabeszédek 13:10: "Csak háborúság lesz a kevélységből....")
 12. Ha a kritizálónak vannak követői, akkor ők hoznak-e lelki gyümölcsöt és szerető keresztények-e, vagy gyümölcstelen és elégedetlen emberek? A kritizáló életét a lelki lelkesedés jellemzi, vagy inkább a cinikusság vagy a lelkileg halott gyülekezeti- és családi élet? Ha valami megközelít egy tulajdonságot, akkor már ahhoz hasonló.
 13. Vajon a kritizáló követőket akar szerezni, vagy a figyelmet akarja magára terelni azzal, hogy általában negatív véleménye van olyan emberekről, akik jobban a figyelem központjában vannak, mint ő? Ha igen, akkor nem kell nekem is erősítenem őt ebben vagy továbbvinni a célját azzal, hogy válaszolok.
 14. A kritizáló azért akar maga mellé követőket, hogy így pénzhez jusson?
 15. A kritizáló hűséges tanúbizonyság és léleknyerő keresztyén, aki már megnyert embereket Krisztusnak? Vagy a kritizáló úgy akar követőket szerezni, hogy a véleményét folyton drámai módon hangoztatja?
 16. Vajon a kritizáló szenvedett az életében egy haragos, erőszakos apa miatt? Ha igen, akkor lehet, hogy a figyelmet szeretné magára vonni és így szeretne magának bizonyítani. Imádkozni kell az ilyen emberért. Az olyan emberek, akik az elfogadásért küzdenek, sokszor kritizálnak másokat, hogy magukat építsék ilyen módon.
 17. A kritizáló úgy gondolja, hogy a múltbeli kapcsolata egy gyülekezettel, szervezettel, vagy főiskolával őt már egy szakértővé tette? Ha így van, imádkozz, hogy az illető megtanulja, hogyan találjon elfogadást a Szeretettben (Efézus 1:6) inkább, mint más emberekben.
 18. A kritizáló a közösség véleményét szeretné manipulálni egy nyilvános fórummal úgy, mint Szanballat és Tóbiás a Bibliában? Nehémiás 6-nál ez a fajta kritizálás nagymértékben feddve van.
 19. A kritizáló egyetért velem számos fő kérdésben (pl. üdvösség, Mennyország, Pokol, elkülönített és konzervatív élet, Baptista jegyeink, stb.)? A lelki ember egy nagynak tűnő problémát nem nagyít fel. A testi ember egy kis problémát is felnagyít!
 20. A kritizáló úgy gondolja, hogy ő a szabadon engedett "házőrző kutya" a keresztyénség felett? Ha igen, akkor olyan pozíciót akar, amit Isten nem hozott létre. Az „apostolok" korszaka véget ért.
 21. Istenfélő vének az életemben úgy gondolják, hogy a kritika az én számomra építő jellegű és valódi? Van néhány Istenfélő, nálam idősebb ember, akik számon kérhetnek engem, még a személyes életemben is. Amikor a kritika jellegében kételkedem, gyakran megkérdezem őket, hogy segítsenek megérteni. Jól ismernek engem és elég objektíven tudják ezeket kezelni, úgy, ahogyan én ezt nem tudnám.
 22. Imádkoztam már ezért a kritizálóért? Bölcs dolog ezt megtenni. Lehet, hogy azért engedte be Isten őt az életembe, hogy megnövelje az imaéletemet (Máté 5:44).
 23. A kritizáló egészséges kapcsolatokat tudhat magának évtizedeken keresztül, vagy sokszor váltott csoportokat, barátokat és ismerősöket?
 24. Ki a pásztora a kritizálónak és a kapcsolat köztük rendben van? A pásztora Isten embere, aki számon kéri tőle ezt? Ha igen, imádkozz, hogy megtegye.
 25. Vajon a kritizáló magát Baptistának vallja, de nem ismeri el a helyi gyülekezet "autonómiáját"? Megpróbál más gyülekezeti csoportot befolyásolni, és nem a léleknyeréssel szerez embereket?
 26. A kritizáló sokszor kritizál embereket vagy szolgálatokat, melyek nagyobbak nála? Gyakran a kritizáló azt nézi, hogy emberek milyen tökéletlenül csinálnak olyan dolgot, amit ő még sohasem próbált?
 27. A kritizáló az én reakciómra vagy válaszomra vár? A legjobb nem megválaszolni más bolondsága szerint (Példabeszédek 26:4). Minden vezető meg van kritizálva; viszont ami megkülönbözteti őket az az, hogy hogyan válaszolnak és reagálnak.
 28. A kritikától azért félek, mert félek az emberek véleményétől, vagy hagyom, hogy erősítsen és mélyítse a hitemet?
 29. A kritikus a valós problémákat, tanbeli megalkuvás esetét, vagy igazságtalanságot megfelelően megvizsgálta? Ha igen, még akkor is, ha nincs igaza az életem vagy szolgálatom megvizsgálásában, hálásnak kell lennem a jó miatt, amit elvégzett.
 30. A kritizáló ismer engem, vagy a családomat? Imádkoztunk már együtt, vagy elmentünk hívogatni már ketten? Minél kisebb a kapcsolat, annál gyengébb a kritika hitele.
 31. A kritizáló gyakorolja az 1 Korinthus 13-at? Hiszi és várja a jót? Hagy nekem helyet ahhoz, hogy növekedjek, vagy inkább helyet ad a kételkedésnek?
 32. A kritikus hírneve az, hogy öröme van a szolgálatban? Lehet, hogy túl komolyan gondolja a szerepét.
 33. A kritizáló vagy a családja szenvedett sokat az életben? Olyanok, akik szenvedtek sokat, sokkal érzékenyebbek arra, hogy mások életében ártsanak. Imádkozz ezért az emberért, mert a próba az ő számára már közel van.

Ezek a kérdések segíthetnek megérteni, hogy mi rejlik valójában a kritika mögött és mennyi figyelmet kell nekem rá fordítanom.

 

 

Írta: Paul Chappel, a Lancaster Baptist Church lelkipásztora,
4020 E Lancaster Blvd., Lancaster CA 93535, USA,
A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.
A cikk eredeti nyelven itt elérhető

Új Cikkeink

Az igazságtalan kritika tulajdonságai

Az igazságtalan kritika tulajdonságai

Kattints ide az eredeti cikkhez angol...

Miért legyen jó napod?

Miért legyen jó napod?

  Miért Legyen jó napod? A jövő olyan...

Biblikus bocsánatkérés

Biblikus bocsánatkérés

  Az ember veszélyes! A bűnös természet...

A Sátán terve az életeddel

A Sátán terve az életeddel

  A Sátánnak van terve az életeddel. A...

Lelki válság

Lelki válság

Volt már olyan az életedben, amikor nem...

Istentiszteleteink

Debrecenben a Faraktár út 42. alatt a következő időpontokban:

 • Vasárnapi Iskola: 9:30
 • Vasárnap délelőtt: 10:30
 • Vasárnap délután: 17:30
 • Szerdán esti alkalom: 18:30
Kattints ide elérhetőségeinkhez
Twitter response: "Could not authenticate you."