Csalad header

A Család kategóriában az alábbi cikkek találhatók:

 

Nyomtatás

Gyermeknevelés

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Család

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (2 Votes)

Gyerekneveles

Példabeszédek 22:6 "Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint;
még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól."

Maga a gyermeknevelés valószínűleg a legelhanyagoltabb része manapság a gyermek felnevelésének. Konkrétan, a határozott és céltudatos nevelés az, amely a legjobban figyelmen kívül hagyott. Az igazság az, hogy gyermekeinket minden nap, mindenféle társas interakción keresztül vagy jó, vagy rossz módon neveljük. Azon keresztül, amit megengedünk és/vagy amit nem engedünk meg, a gyermekeink életét szabályozzuk, felépítjük szokásait és karaktere jellemeit. A kérdés nem az, hogy vajon nevelünk-e, hanem hogyan nevelünk. Néha még ez a kérdés is felmerülhet: Most ki nevel kit?

A nevelés illusztrálható egy íjjal és egy íjvesszővel. Az íjnak az a célja, hogy a nyílvesszőt a cél felé terelje. Amikor egy íjba helyezünk egy nyílvesszőt és arrafelé irányítjuk, amerre mi szeretnénk hogy menjen, akkor mondhatnánk azt, hogy az nyílvesszőt a célpontra irányítjuk. Viszont egy másik, még érthetőbb kifejezés az lenne, hogy betanítjuk az íjvesszőt. Megtanítjuk az nyílvesszőt arra, hogy milyen célpontot találjon el. A tanulság ez: az nyílvesszőt célba irányítása, vagy betanítása egy határozott és céltudatos cselekedet.

 

Olyan nincs, hogy csak fogunk egy íjvesszőt, kifeszítjük a húrt, és reméljük, hogy eltalálja a célpont kellős közepét. Valójában időbe telik, míg kinézed a célt és célzol az íjvesszővel nagyon határozottan abba az irányba, amerre te szeretnéd, hogy menjen. Ha az íjvesszőt kellőképpen betanítod így, akkor—idővel—eltalálja a kiszemelt célt. Ez az ígéret a fent említett Biblia versben: ha határozottan és céltudatosan „be”tanítjuk—vagy neveljük—a gyermekeinket egy előre meghatározott irányba, akkor idővel megérkeznek a megtervezett célba.

A céltudatos nevelés
 

Ha bölcsen és határozottan neveled a gyermeked arra, hogy engedelmes legyen, akkor idővel engedelmeskedni fognak. Ha arra tanítod, hogy kedves, figyelmes és tisztelettudó legyen más ember felé, akkor idővel így fognak viszonyulni más ember felé. A probléma az, hogy a szülők sokszor nem teszik ezeket a dolgokat határozottan és céltudatosan. Csak remélik, hogy egyszer bekövetkezik, vagy véletlenül így alakul majd.

Még segíthet egy másik illusztráció. A kertemben ültettem néhány kicsi fát. Tudom azt, hogy ha nem rakok melléjük egy egyenes rudat, ami segít abban, hogy egyenesen nőjenek, akkor a szél nagyon hamar elgörbíti őket és akkor görbén fognak nőni. A fa mellett ennek a rúdnak az a szerepe, hogy arra az irányra nevelje őket, amelyre növekedniük kell. Amint a fa idősebb lesz, jellege miatt már képes lesz megállni magától a szélben és továbbra is egyenesen fog nőni.

 

Ugyanígy, gyermekeknek szükségük van az irányítás botjára. Támogatásra, megfékezésre és segítségre van szükségük, hogy megállhassanak a kultúra, a nyomás és önfejűség ellen, hogy egy idő után már saját magukat fékezzék meg. Még ha vége is lenne a szülői nevelésnek, akkor továbbra is megőrzik azt az irányt, amelyre rá lettek állítva.

A Biblia ígérete ez: Ha a szülő határozottan és céltudatos neveli a gyermekeit abba az irányba, amerre kellene azzal, hogy vezeti, tanítja és megfékezi őket, akkor ha idősebbekké válnak, már a saját jellemük lesz az, amely elősegíti őket abban, hogy ugyanabba az irányba tartsanak maguktól. A nevelés, melyet napról napra adunk a gyermekeink számára hatalmasan befolyásolja őket abban, hogy egy nap milyen emberek lesznek.

 

Írta: Troy Dorrel, az Eastland Baptist Church lelkipásztora,
1835 S 129th E Ave. Tulsa, OK 74108, USA.
A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.
A cikk eredeti nyelven itt elérhető.

 

Nyomtatás

Felkeszites a házassagra

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Család

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

hazassag

A cikk elsősorban olyan szülőknek íródott, akik fel szeretnék készíteni gyermekeiket a házasságra. Azonban ajánljuk ezt olyan egyedülálló hívő fiataloknak is, akik a helyes, Bibliai tanítást keresik a házasság témája kapcsán. „Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól.„ (Példabeszédek 22:6) Tanítani, más szóval "egyengetni." A gyermekeink számára ki kell jelölnünk egy egyenes utat azzal, hogy eltávolítjuk az útból a feleslegeset és az időtálló, szilárd értékekre fókuszálunk—ez pedig nem megy másképp, mint biblikus kereteket szabni gyermekeinknek (Példabeszédek 13:6). Sok szülő meggondolatlanul arra bátorítja gyermekeit, hogy próbálják ki a világ különböző filozófiáit. Helyette inkább több időt kellene fordítanunk arra, hogy az igazságot tanítjuk nekik. Íme néhány irányelv, amely segíthet felkészíteni a házasságra egy fiatalt:

1. Kérj Istentől erőt és bölcsességet

"Ha pedig valakinek közületek nincsen bölcsessége, kérje Istentől" Jakab 1:5a (lásd még: Eszter 2:11 és Jób 1:5 igéket). A bölcsesség elengedhetetlen ebben a témában. Isten képes adni bölcsességet, de nekünk is fel kell ismernünk, hogy szükségünk van Isteni bölcsességre.

2. Folyamatosan imádkozz a gyermekeid jövőbeni házastársáért több szempontból

 • Üdvösség
 • Tisztaság
 • Krisztusi jellemvonások (Filippi 2:5)
 • Védelem
 • Érettség
 • Tisztelet a fennhatóság felé

3. Tanítsd őket már korán Isten tervéről az életükben

Isten terve egy erős család építéséhez az Ő Szavában található (Efézusi levél 5:18–6:4). Emlékeztesd őket arra, hogy egy nap majd megházasodnak, és Istenfélő családot kell alapítaniuk. (Malakiás 2:15; Példabeszédek 31:1; 1 Thesszalonika 4:1–8). Istennek minden hívővel terve van. Életünk egyik legnagyobb döntése a házasság. Ebben kifejezetten kell Isten vezetésére hagyatkozni.

4. Bátorítsd őket, hogy szolgáló lelkületük legyen

Tanítsd meg nekik, hogy azért házasodjanak, hogy mit tudnak adni, nem pedig kapni! Ez csak akkor lehetséges, ha nem a saját akaratuk vezérli őket, hanem a Szent Lélek tölti be (irányítja) őket. A házasság számtalan felelősséget hordoz magával! A gyermekeid fel kell nőjenek és elég érettek kell legyenek ahhoz. A házasság egy életre szóló elkötelezettség Isten és a házastárs felé. (Máté 19:6).

5. Erősítsd a tisztaság színvonalát az otthonodban

Az a szülő feladata, hogy a gyermekei szívét és elméjét óvja addig, amíg ők elég érettek nem lesznek ahhoz, hogy ezt megtegyék maguknak. Arra kell tanítanod a gyermekeidet, hogy legyenek "ártatlanok a rosszban". (Róma 16:19). Tanítsd őket arra, hogy a legnagyobb ajándék, amit a házastársuknak adni tudnak, az saját maguk! Éppen ezért rendkívül fontos, hogy tiszták maradjanak a szívükben, elméjükben és testükben, hogy egész lényüket a házastársuknak tudják adni.

6. Mutasd meg nekik, hogyan kell Istennel járni

Nem tudod átadni azt, amit még nem birtokolsz. Ahhoz, hogy taníthasd a gyermekeidet arra, hogy hogyan kell Istennel járni, Neked kell megszentelned magad Isten számára és alárendelni önmagad az Ő akaratának. Gyakorold a következőket naponta:

 • Imádság és Bibliaolvasás
 • Krisztusban élni
 • A szíved és elméd fejlődjön Krisztusban (1 János 4:1)
 • Isten jó, kedves, tökéletes akarata szerint élni, nem pedig a világ gyakorlata szerint (Róma 12:1–2)

7. Emlékeztesd őket, hogy várják meg Isten időzítését

Isten még soha nem késett le semmiről. A megfelelőt, a megfelelő módon, a megfelelő időben—a hívő és hitetlen közti házasságkötés nem Isten terve! (2 Korintus 6:14) Ha bizonytalan vagy, inkább ne—"Ne elégedj meg a második legjobb választással." Legtöbbször jobb hagyni a szülő jóváhagyását és a lelkipásztor tanácsát a jövőbeni házastárs kiválasztásakor, mivel nekik van már belátásuk a témában, és külső szemlélőként olyat is észrevesznek, amit a fiatal még nem.

8. Segíts nekik egy valódi hívő házasságot tervezni

Házasság előtti tanácsadással és Krisztust dicsőítő házasságkötéssel egy jó pályára lehet állítani egy ifjú párt. Bátorítsd arra őket, hogy az élet minden területén Isten dicsőüljön meg—hűséges Istentisztelet-látogatás, családi áhítat, szolgálat a gyülekezetben, pénzügyi sáfárság, vagy Biblikus gyermeknevelés.

 

Írta: Dr. Tim Cruise, a Shinig Light Baptist Church lelkipásztora,
2541 Old Charlotte Hw, Monroe, North Carolina, USA,
A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.
A cikk eredeti nyelven itt elérhető.

 

Nyomtatás

Emberek

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Család

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (1 Vote)

emberek-nw

A keresztyén élethez hozzátartozik, hogy emberekkel dolgozzunk együtt. Minél jobban tudsz bánni az emberekkel, annál nagyobb hatást teszel rájuk. Isten 18 évig, míg el nem hagyjuk azt, családba helyezett bennünket. Ez hosszabb idő, mint bármely állatfajnál. Ezután következik a kollégium – még több ember; házasság – egy ember egy életre; munkahely – még több ember; és eközben ott van a gyülekezet – még több ember. Azok az emberek, akik nem tudják hogyan kell kijönni másokkal egész életükben problémákkal küzdenek.

Bibliai személyek:

Lót nem jött ki Ábrahámmal. A testvérei nem jöttek ki Józseffel. Az emberek nem jöttek ki Mózessel. Saul nem jött ki Dáviddal. A korinthusi gyülekezet tele volt vitatkozással és viszálykodással.

TÁVOLÍTSD EL A KEVÉLYSÉGET AZ ÉLETEDBŐL

Péld 13:10: „Csak háborúság lesz a kevélységből: azoknál pedig, a kik a tanácsot beveszik, bölcseség van.” Amikor valaki kevély és elpártol az Úrtól vitatkozik és nehezére esik, hogy jó kapcsolata legyen bárkivel is.

OLVASD NAPONTA A BIBLIÁD

Zsol. 119:9 „Mi módon őrizheti meg tisztán az ifjú az ő útát, ha nem a te beszédednek megtatása által?” Zsolt. 119:165 „A te törvényed kedvelőinek nagy békességök van, és nincs bántódásuk.” János 6:63: „A lélek az, a mi megelevenít, a test nem használ semmit: a beszédek, a melyeket én szólok néktek, lélek és élet.” Az Íge Krisztus elméjét adja nekünk. 
Filippi 2:5 „Annakokáért az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is,” 
Ha úgy gondolkodsz, mint Jézus, akkor úgy is fogsz bánni az emberekkel, ahogyan Ő tenné.

NAPI IMÁDKOZÁS

Csodálatos, hogy mennyire ki tudsz jönni azzal, akiért imádkozol. „Mert ahol van a ti kincstek, ott van a ti szívetek is.” Az időd kincsét fektesd imádkozásba valakiért, és a szíved követni fogja.

TANULD MEG KONTROLLÁLNI A BESZÉDED

Péld. 13:3: „A ki megőrzi az ő száját, megtartja önmagát; a ki felnyitja száját, romlása az annak. Péld. 17:27: „A ki megtartóztatja beszédét, az tudós ember, és a ki higgadt lelkű, az értelmes férfiú.” Péld. 29:11: „Az ő egész indulatját előmutatja a bolond; de a bölcs végre megcsendesíti azt.” Prédikátor 5:2: „Ne gyorsalkodjál a te száddal, és a te elméd ne siessen valamit szólni Isten előtt; mert az Isten mennyben van, te pedig e földön, azért a te beszéded kevés legyen;” 
Akkor jön a baj, amikor csendben kellene maradnunk, de mégis kinyitjuk a szánkat. Sok veszekedés szavakkal kezdődik!

NE PLETYKÁLJ EMBEREKRŐL

Egyszer valaki ezt mondta:

„A nagyszerű elmék elképzelésekről beszélnek, az átlagos elmék dolgokról, a gyenge elmék pedig emberekről.”
A pletyka az, amikor olyannal osztod meg az információt, aki nem része sem a problémának, sem a probléma megoldásának. Más embereket vádolni az ördög munkája. 

NE FEDD MEG A BOLONDOT

Péld. 9:8: „Ne fedd meg a csúfolót, hogy ne gyűlöljön téged; fedd meg a bölcset, és szeret téged.”  Bolond az, aki nem veszi komolyan Isten tanítását. A bolond nem veszi a feddést.

 

NE MONDD EL A VÉLEMÉNYED, HACSAK NEM KÉRDEZTEK

A nem kért tanácsot ritkán fogadják meg, és általában ellene állnak.

NE VIDD TÚLZÁSBA A VENDÉGESKEDÉST

Péld. 25:17: „Ritkán tedd lábadat a te felebarátodnak házába; hogy be ne teljesedjék te veled, és meg ne gyűlöljön téged.” A bizalmaskodás tiszteletlenséget szül. Ne tölts túl sok időt egy személlyel vagy családdal.

VIGYÁZZ A SZAVAIDRA

Péld. 15:28. „Az igaznak elméje meggondolja, mit szóljon; az istenteleneknek pedig szája ontja a gonoszt.”

BÁNJ ÚGY AZ EMBEREKKEL, MINT AHOGYAN JÉZUSSAL BÁNNÁL

Máté 25:40: „És felelvén a király, azt mondja majd nékik: Bizony mondom néktek, a mennyiben megcselekedtétek egygyel emez én legkisebb atyámfiai közűl, én velem cselekedtétek meg.”

ENGEDD AZ EMBEREKET LEVEGŐHÖZ JUTNI

Ne ragaszkodj ahhoz, hogy mindenki mindenben azt vallja, amit te.

NE VICCELŐDJ OLYANOKKAL, AKIKET NEM ISMERSZ JÓL

NE RAGADD MEG AZ EBET FÜLÉNÉL FOGVA

Péld 26:17: „Kóbor ebet ragad fülön, a ki felháborodik a perpatvaron, a mely őt nem illeti.”  - Ne avatkozz olyan dolgokba, ami nem rád tartozik.

NE RAGASZKODJ ÁLLANDÓAN A SAJÁT VÉLEMÉNYEDHEZ

Róma 12:10: „Atyafiúi szeretettel egymás iránt gyöngédek; a tiszteletadásban egymást megelôzôk legyetek.” 

NE KEZDJ EGY BESZÉLGETÉST NEGATÍVAN

Egy jó szó gyógyulást hoz. A magyar ember nagyban hajlamos arra, hogy negatív témájú beszélgetések alanya legyen. Amennyire lehet, kerüld ezt, mert ez soha nem épít!

SOHA NE VITATKOZZ

TERVEZD MEG AZ IDŐT, AMIT KÖZÖSSÉGBEN TÖLTESZ

Eféz 5:17: „Annakokáért ne legyetek esztelenek, hanem megértsétek, mi legyen az Úrnak akaratja.”

BÖLCSEN ÉS NE ELHAMARKODOTTAN VÁLOGASD MEG A BARÁTAIDAT

Legyél olyan emberekkel, akik már olyanok, mint amilyen te szeretnél lenni:

 • Töltsd az időd 80%-át olyanokkal, akik erősebbek nálad.
 • Töltsd az időd 10%-át olyanokkal, akik olyanok, mint te.
 • Töltsd az időd 10%-át nálad gyengébbekkel (hogy segíteni tudd őket)

MÉLTÓSÁGGAL BÁNJ A BARÁTAIDDAL

Ne ugorj csak úgy be hozzájuk.

 

Írta: Michael D. Ray, a Hopewell Baptist Church lelkipásztora,
3755 Linda Vista Avenue, Napa, Ca. 94558, USA.
A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.

 

Nyomtatás

Bibliai irányelvek ismerkedéshez

Írta: Michael Carney on . Beküldve: Család

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Biblical

Bibliai irányelvek ismerkedéshez, együttjáráshoz 
és udvarláshoz keresztyén fiatalok számára

 

Az itt közölt cikk megírásához az indított, hogy ezzel is segítsünk a fiataljainknak egy beteljesedett és Istentől vezetett, áldott és gyümölcsöző élet eléréséhez. A párkapcsolatok területe tipikusan az, amin nagyon sok múlik! Nagyon nagy áldás forrása lehet a hívő életében, de válhat a sátán eszközévé, bűn és mindenféle bajok, szenvedések gyökerévé. A párkapcsolatok másik természete, hogy az életünket hosszú távon elkísérik, ezért meghatározóak sok tekintetben, ami csak növeli a helyes hozzáállás fontosságát.

Értenünk kell, hogy Istennek itt is van egy terve az Övéi életében, amely megóvna bennünket a tévutaktól, rossz döntésektől és elvezetne az Istentől nekünk szánt–egyben legjobb–eredményre!

Minden hívő fiatalnak fontos tisztában lenni azzal, hogy erről a témáról is tanít a Biblia! Nem egy olyan területe az életnek, ahol találgatnunk vagy sejtegetnünk kell, bizony tudhatjuk biztosra az Istennek tetsző utat! Ez a cikk a téma minden részletére nem terjed ki, de szilárd útmutatást kíván nyújtani a témában szükséges alapvető Bibliai ismeretekben. A Bibliai elvek mellé társul a saját személyes hívő és gyülekezeti pásztori tapasztalatom, amit szintén megszeretnék osztani a fiatal nemzedékkel, segítségképpen.

Zsoltárok 78:4: ,,Nem titkoljuk el azokat az ő fiaiktól; a jövő nemzedéknek is elbeszéljük az Úr dicséretét, hatalmát és csodáit, a melyeket cselekedett.”
Alapelvek (avagy a Kősziklára építve):

Mint az élet más területein, itt is sokat számít a jó kezdés! Ha helyesen indítasz az életben ebben a témában, az sok felesleges bajtól és fájdalomtól megóv, de egyben ráállíthat arra a helyes ösvényre az életben, ahol megtalálhatod Isten vezetését és akaratát.

1. Már az elején el kell dönteni a szívedben, hogy mint Isten gyermeke, Isten vezetésére fogsz támaszkodni és a másik nemmel való ismerkedésed, együtt járásod Isten dicsőségét fogja szolgálni!

  1. Korinthusi 10:31: Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek.

   

  2. Dönts úgy hogy nem a magad akaratát fogod keresni ebben a témában, hanem Istenét! Nem csak az első lépéseknél, de egész úton! Lesznek olyan fiatalok, akikkel Isten nem akarja, hogy ismerkedj vagy barátkozz közelebbről!
   1. Korinthus15:33: Ne tévelyegjetek (ne legyetek becsapva). Jó erkölcsöt megrontanak gonosz társaságok.

    Emlékezzél rá, hogy Isten mindig jobban tudja, mint mi! Mi akkor vagyunk bölcsek, ha hallgatunk rá! Isten tudja, hogy mi a legjobb neked! 

    Lukács 22:42: ..mindazáltal ne az én akaratom, hanem a tiéd legyen! 

    3. Értsd jól, Isten oly módon teremtette az embert, hogy a párkeresés - társkeresés természetes indíttatása a fiatalok életének. Ezt ugyan sok fiatal tudja, de azt, hogy mellé Isten társította a maga parancsait és elveit, azt már kevesebben értik meg. Pedig a sikeresség épp itt rejlik! 

    Zsoltárok 16:11: Te tanítasz engem az élet ösvényére, teljes öröm van tenálad; a te jobbodon gyönyörűségek vannak örökké. 

    4. Vigyázz, mert ez az életnek egy olyan területe, ahol bizonyos kockázatot vállalsz, ebből kifolyólag jobb bölcsen eljárni és elővigyázatosnak lenni! 

    Példabeszédek 14:15: Az együgyű hisz minden dolognak; az eszes pedig a maga járására vigyáz. 

    5. Emlékezz, hogy az ismerkedés - együtt járás új kihívásokkal, helyzetekkel és esetleg problémákkal fog szembesíteni az életben, bölcsebb felkészültnek lenni, mint belelépni együgyű és gyenge módon. Ez az időszak könnyen rávilágíthat a gyengéidre és az esetleges felkészületlenségedre, amit hajlandónak kell lenned kijavítani!

   Példabeszédek 24:10: Ha lágyan viselted magadat a nyomorúságnak idején: szűk a te erőd. 

    Ha felkészületlen vagy, jobb el sem kezdeni, mert több lesz a kár, mint a haszon! A felkészületlen fiatalnak inkább felkészítésre van szüksége, mint elhamarkodott indulásra! Ez a cikk épp ezt a célt szolgálja, de a szüleid, a pásztorod, lányoknak a pásztor felesége is szívesen segít. 

    Példabeszédek 11:14 A hol nincs vezetés, elvész a nép; a megmaradás pedig a sok tanácsos által van.
   Közösségvállalás

    Az ismerkedés és együtt járás Bibliai szempontból a barátság és közösségvállalás kategóriába esik, de gyakran a direkt előkészülete a házasságnak. Isten ezeket a témákat és területeket szabályozta az Ő Szavában azzal a céllal, hogy az Ő gyermekei az Ő áldott elképzelései szerint éljenek!

   Meggondolandó kérdések:

    1. A társaság, amiben időt töltünk, mindig befolyásol bennünket jó vagy rossz irányba! Általában sokkal nagyobb mértékben, mint gondoljuk vagy felfogjuk. A helyes társaság/közösség a javunkra válik, de a rossz társaság tönkre tud tenni bennünket! Az a fiatal, akivel ismerkedni vagy járni akarsz, az milyen változást fog hozni a te életedben? Épülést vagy romlást? Előrelépést vagy elzüllést?

   Példabeszédek 13:20: ,,A ki jár a bölcsekkel, bölcs lesz; a ki pedig magát társul adja a bolondokhoz, megromol.”
   Példabeszédek 27:17: ,,Miképen egyik vassal a másikat élesítik, a képen az ember élesíti az ő barátjának orczáját.”
   Példabeszédek 4:18: ,,Az igazak ösvénye pedig olyan, mint a hajnal világossága, mely minél tovább halad, annál világosabb lesz, a teljes délig.”

   Boldog, áldott keresztyén házasság és család a célod? Azt szeretnéd, hogy a te jövőbeni gyermekeid egy kiegyensúlyozott, hívő, Istent szolgáló otthonban nőjenek fel? Nyilván érted, hogy megfelelő ,,alapanyag” nélkül ezek a szép és jó dolgok nem fognak megvalósulni!

   Isten tökéletes akarata az övéi számára egyértelműen az, hogy hívővel házasodjon!

   Amikor azt mondjuk a Bibliai kifejezéssel élve, hogy hívő, akkor az alatt olyan embert értünk, aki személyesen megtért, megmenekült, elfogadva Jézus Krisztust, mint személyes Megmentőjét. Attól, hogy valaki hisz Isten létezésében, még nem ,,hívő” a Bibliai mércével mérve. Ha hívővel akarsz házasodni, akkor a tőled telhető legjobb módon meg kell győződni arról, hogy az illető megmenekült ember ésIstenfélő életet él! Ha szóban forgó ,,jelölt”, nem odaszánt életű hívő, akkor megint előáll a logikus következtetés, hogy a létrejövő kapcsolat (esetleg hosszútávon házasság) sem lesz az.

   Nem hívő fiatalok nagyon ritkán térnek meg őszintén az Úrhoz ismerkedésen, barát – barátnő kapcsolaton keresztül. Ezzel szemben hívő fiatalok gyakran távolodnak el az Úrtól nem hívőkkel folytatott párkapcsolatok miatt. Az odaszánt hívő egyszerűen le fogja tenni az életét Isten elé és azt fogja mondani, hogy ,,...legyen meg a te akaratod, ...” (Máté 6:10)

   2. Korinthusi 6:14-15: ,,Ne legyetek hitetlenekkel felemás igában; mert szövetsége van igazságnak és hamisságnak? vagy mi közössége a világosságnak a sötétséggel? És mi egyezsége Krisztusnak Béliállal? vagy mi köze hívőnek hitetlenhez?

   Fiúk (barát) kapcsán felmerül a kérdés, hogy a jövőben alkalmas lesz-e arra, hogy Istenfélő módon vezessen egy hívő családot, vagy gyermekeket ,,neveljen az Úr tanítása és feddése szerint” (Efézus 6:4). Mert ha az illető most nem él Istennek engedelmes életet, akkor mi a biztosíték arra, hogy a jövőbenmeg fog változni? Ha az illető most magát ,,nem tudja” elvinni a gyülekezetbe, hogy fogja a gyermekeit? Hogy fogja tanítani a feleségének Isten dolgait?

    1. Korinthusi 14:35: ,,Hogyha pedig tanulni akarnak valamit, kérdezzék meg otthon az ő férjüket; mert éktelen dolog asszonynak szólni a gyülekezetben.”

   Lányok (barátnő) kapcsán felmerül a kérdés, a jövőben alkalmas lesz-e arra, hogy hívő asszonyhoz méltóan engedelmeskedjen a férjének és hűséges társ legyen egy életen át. Mert ha az illetőmost nem él Istennek engedelmes életet, ha most nem engedelmeskedik az életében Istentől elhelyezett fennhatóságoknak (szülők, pásztor, tanár stb.), akkor mi a biztosíték arra, hogy a jövőben meg fog változni?

   Ha ezek a kérdések nincsenek megnyugtató módon rendezve, akkor a kívánatos végeredmény elérése megkérdőjeleződik.

    

   Már megvalósult együttjárás fontos irányelvei

    Ha már benne vagy egy kapcsolatban, soha ne felejtsd el, hogy mint hívő embertől Isten elvárja tőled, hogy hívő módon viselkedj és élj! Ezt a döntést csak közösen lehet meghozni, itt tipikusan ,,kettőn áll a vásár”!

     1. Péter 2:9: Ti pedig választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet, megtartásra való nép vagytok, hogy hirdessétek Annak hatalmas dolgait, a ki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket.

     Ha a meglévő barátoddal vagy barátnőddel ezt célt nem lehetséges megvalósítani, akkor a legbölcsebb döntés a szakítás! Ha ezt nem teszed meg, akkor nagy valószínűséggel a kapcsolat a bűn és a te megromlásod irányába fog sodródni. Tetézve ezt lehet, hogy így sikerül lefektetni egy jövőbeni rossz házasság alapjait, ami esetlegesen még sok-sok baj és fájdalom forrása lehet. Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy Isten elvárásainak akarsz-e megfelelni vagy egy másik emberének? Szintén átgondolandó az is, hogy az életünk kezeletlen problémái általában növekednek és minél tovább várunk, annál nehezebb lesz megoldani őket. Ha esetleg első alkalommal nem Biblikusan vezetted az életednek ezt a területét, akkor jobb lenne szakítani, megbánni, megvallani Istennek a tévedésedet és határozottan odaszánni magadat a helyes elvek gyakorlására! Biztos vagyok benne, hogy ha segítségre van szükséged ebben, a pásztorod vagy a felesége szívesen segít!

      Ámós 3:3: ,,Vajjon járnak-é ketten együtt, ha nem egyeztek meg egymással?”

      Mindig emlékezned kell arra, hogy sem az együtt járás, de még az jegyesség sem egyenlő a házassággal! A házasság intézménye egy alaposan leírt és szabályozott állapota Isten akaratának, speciális lehetőségekkel és felelősségekkel. Az egyik ilyen speciális kitüntetés a házasságban a testi kapcsolat vagy más szóval a szexualitás. Amikor megközelítjük ezt a témát, akkor értened kell, hogy a sátán próbál mindent megrontani, tönkretenni és megszentségteleníteni, amit Isten adott szent és igaz célokra. Ebben a témában sincs ez másként! A világ egyrészt vicceli–neveti, lealacsonyítja a szexualitást, de a másik oldalon gyakran mint a boldogság útját mutatja be. Nyilván most is Isten Szava az, amelyik eligazítást tud adni az életünkben, elősegítve a helyes hozzáállásunkat. A maga idején, a maga helyén az Istentől rendelt célokra használva valóban a házasság öröméhez és beteljesedéséhez járul hozzá a férj és a feleség közötti intim kapcsolat!

       Zsidók 13:4: ,,Tisztességes minden tekintetben a házasság és a szeplőtelen házaságy; a paráznákat pedig és a házasságrontókat megítéli az Isten.”
       Prédikátor 3:1: ,,Mindennek rendelt ideje van és ideje van az ég alatt minden akaratnak.” 

       DE! Ha nem a maga helyén, idején és módján élnek (vissza) vele, akkor komoly bűn, ami kárt, bűntudatot, tanúságtétel vesztést és sok más bajt okoz gyakran még hosszútávon is!

       1. Korinthusi 6:18: ,,Kerüljétek a paráznaságot ( más szavakkal: fuss, menekülj a házasságon kívüli szextől). Minden bűn, melyet az ember cselekszik, a testen kívül van, de a ki paráználkodik, a maga teste ellen vétkezik.”
       Gyakori hibák

       A legjobb az, ha nincs semmilyen testi érintkezésünk a másik nemmel a házasságkötésünk napjáig! A felkeltett testi vágy a beteljesítés irányába vonzza a fiatalt, ami házasságon kívül bűn. A bölcsesség megkívánja, hogy ne gerjesszünk fel olyan vágyat, amit Istenfélő módon nem tudunk kielégíteni!

       1. Péter 2:11: ,,Szeretteim, kérlek titeket, mint jövevényeket és idegeneket, tartóztassátok meg magatokat a testi kívánságoktól, a melyek a lélek ellen vitézkednek;”
       A világi példák befolyása:

       A mai magyar társadalom gyakorlata a témánk szempontjából sajnos rossz! A végeredmény egy folyamatosan csökkenő létszámú ország ijesztő öngyilkossági statisztikákkal, rengeteg elfogyasztott alkohollal, nyugtatóval. Az önpusztítás, sikertelenség, boldogtalanság mindenféle formáival, ahol a boldog, Istenfélő családi életre a példát nagyítóval kell keresni!

       Vigyázz! A világi fiúk és lányok általában nem tudnak jó példával szolgálni ebben a témában! Sokkal helyesebb lenne a keresztyének között levő jó példákat tanulmányozni és kikérni a tanácsát olyan embereknek, akiknek sikerült!

       Zsoltárok 106:35: ,,Sőt összeelegyedtek a pogányokkal, és eltanulták cselekedeteiket.”
       1. Timótheus 4:12: ,,Senki a te ifjúságodat meg ne vesse, hanem légy példa a hívőknek a beszédben, a magaviseletben, a szeretetben, a lélekben, a hitben, a tisztaságban.”

       Sokkal inkább a legjobb megoldást kellene keresnünk és kérni Istent, hogy segítsen annakmegvalósításában! Sajnos a hívők között is van, aki nem tud jó példaként elénk állni ebben a témában. Anélkül, hogy te válnál bárki elszámoltatójává, ismerd fel a jó példát és kövesd azt!

        

       Kifogás: ,,Én ilyen meg olyan okok miatt úgysem találok hívő párt magamnak, ezért...” A kifogás alapjában véve nem más, mint a gyengeségünk és megalkuvásunk jele! Amikor a butaságunkat próbáljuk megtámogatni ilyen-olyan érvekkel és lelkiismeret furdalásunkat tompítani, az nyilván nem fog semmi jót szülni! Nincs is szükségünk kifogás keresésre! Isten meg tudja mutatni a helyes utat és erőt is tud adni annak véghezviteléhez!

       Végkövetkeztetés: Miután végigtanulmányoztad a cikket, vajon mit tanultál? Milyen döntést kell meghoznod? A tanulmány megírásának egyik nem titkolt célja az, hogy miután tájékoztatott a helyes irányról, rávezessen arra, hogy dönts! Dönts a helyes út mellett, Isten Szava és akarata mellett.

        

       Írta: Kovács Zsolt, a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet lelkipásztora,
       4029 Debrecen, Faraktár utca 42.,
       A fenti cikk szabadon nyomtatható és továbbítható.
       Nyomtatás

       Az egyedülálló élet hét tévhite

       Írta: Michael Carney on . Beküldve: Család

       1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

       het-tevhit

       Íme az egyedülálló élet hét népszerű tévhite—hét hazugság, melyet sok fiatal bevesz. 
       Nézzük végig ezeket a hazugságvizsgálón, a Biblián:

       1. A boldogság egy személyben található, és nekem kell megtalálnom azt a személyt

       Sok ember beveszi ezt a hazugságot. Az életük arról szól, hogy a végtelenségig keresgélik a megfelelő személyt, aki majd teljes örömet és boldogságot hoz az életébe. A baj ezzel az, hogy egy emberi személy sem képes a szívünk legmélyebb vágyakozását betölteni. Ez csakis Isten számára van fenntartva, Jézus Krisztuson keresztül.

       Zsoltárok 16:11 azt tanítja, hogy Te tanítasz engem az élet ösvényére, teljes öröm van tenálad; a te jobbodon gyönyörűségek vannak örökké.
       2. Az igazi szabadság az, ha egyedül hozok döntéseket és teszem amit én akarok

       ”Legyek a magam ura…” Ez egy erős elferdítése a Bibliai igazságoknak. Igen, Isten téged úgy teremtett, mint egy személyt, akinek sok egyedi tulajdonságai vannak—ilyen értelemben, tényleg egyedi vagy. De, Isten soha nem tervezte azt, hogy legyél független Tőle, kiesve az Ő céljaiból és tervéből. A valódi élet az, ha azzá válsz, amivé Isten téged teremtett.

       János 10:10-nél Jézus ezt mondja: én azért jöttem, hogy életök legyen, és bővölködjenek.
       3. Van a sikerhez és az élet beteljesedéséhez egy rövid út, és meg kell találnom

       Józsué 1:8-nál Isten azt tanítja, hogy a valódi siker és boldogság a bibliai alapelvek gyakorlatának eredménye:

       El ne távozzék e törvénynek könyve a te szádtól, hanem gondolkodjál arról éjjel és nappal, hogy vigyázz és mindent úgy cselekedjél, a mint írva van abban, mert akkor leszel jó szerencsés a te utaidon és akkor boldogulsz.
       4. Az életben a felelősségeket és célokat a végtelenségig lehet halogatni

       Egy bizonyos ideig még el lehet játszadozni az élettel, amely mentes az elkötelezettségtől és a felelősségtől—viszont hosszú távon katasztrofális. A mi Teremtőnk úgy alkotott bennünket, hogy legyen célunk, parancsolatokat tartsunk meg és válalljunk olyan kötelezettségeket, melyek Ő előtte kedvesek. Isten azt tanítja, hogy az éleünkbe be van építve egy elszámoltathatósági faktor a felelősségeink függvényében. Azok, akik megtartják, mindig nyerni fognak.

       Róma 14:12, Azért hát mindenikünk maga ad számot magáról az Istennek.
       5. A szerelem egy titokzatos, varázslatos, múlandó dolog aminek köze van a szexhez

       Isten a szeretet, és Isten teremtette a szexet, ezért ki tudna jobban tanítani erről, mint Ő? Egyszerűen szólva, a valódi szeretet egy választás, nem pedig érzelem. Teszed, nem pedig érzed!Az érzelem, amennyire élvezetesnek tűnhet, annyira nem szeretet és soha nem is lesz az. A szex a szeretet kifejezése, amikor Isten tervén keresztül valósul meg—ez az életre szóló házasság köteléke. Ezen a határvonalon kívül, a szex mindkét fél számára ártalmas. Gyógyíthatatlan lelki kárt okoz. Isten ezt mondja:

       1 Korinthus 6:18 Kerüljétek a paráznaságot. Minden bűn, melyet az ember cselekszik, a testen kívül van, de a ki paráználkodik, a maga teste ellen vétkezik.
       6. Amíg másnak nem okozok kárt, nem számít mit teszek

       Ez még jól is hangzik és könnyű kifogás lehet annak a személynek, aki csak önmagának él. A probléma az, hogy ez egyszerűen nem igaz. Egy ember sem sziget önmagának. Mi mindannyian mindig valakit valahogy befolyásolunk. Mindannyiunk életében lesznek emberek a jövőben, aki majd befolyásolni fogunk. Minden döntés, amit ma hozol, emberek életében számtalan következményekkel jár az elkövetkezentő évek alatt—gondolj a gyermekeidre! Gondold át így, vajon te szenveded a következményét más ember rossz döntésének? Valószínűleg igen. Abban az időben még ők is azt gondolták, hogy a döntéseik nem fognak hatással lenni másokra. De te ezt már másként látod. Isten azt parancsolja, hogy példamutató hatással legyünk mások felé, pozitívan befolyásolva őket a helyes útra.

       1 Timótheus 4:12 Senki a te ifjúságodat meg ne vesse, hanem légy példa a hívőknek a beszédben, a magaviseletben, a szeretetben, a lélekben, a hitben, a tisztaságban.
       7. Szórakozás, vagyon, és más tevékenységek végső soron beteljesítik szívem vágyait

       Isten teremtette a szórakozást. Isten ad nekünk anyagi javakat és Isten elhív minket céltudatos tevékenységekre. De Ő a forrás és az adó. Ha elhegyjuk Istent és más dolgok után futkosunk, az életünk kezd szétesni. Istentől távol, a több dolog több problémát is jelent! Az a célunk, hogyimádjuk Istent és használjunk dolgokat Ő érte. Viszont oly sokszor ezt épp fordítva képzeljük el.Dolgokat imádunk és Istent pedig használjuk.

       1 Timótheus 6:17 Azoknak, a kik gazdagok e világon, mondd meg, hogy ne fuvalkodjanak fel, se ne reménykedjenek a bizonytalan gazdagságban, hanem az élő Istenben, a ki bőségesen megad nékünk mindent a mi tápláltatásunkra.

       Építsd az életed és a jövődet az Igazságra, nem pedig a népszerű képzeletekre, elgondolásokra. Az emberek véleménye elbukik, de Isten Szava mindig igaz marad!

        

       Írta: Cary Schmidt, a Lancaster Baptist Church segédpásztora,
       4020 E. Lancaster Blvd., Lancaster, CA 93535, USA.
       A magyar fordítást a Debreceni Biblia Baptista Gyülekezet,
       4029 Debrecen, Faraktár u. 42. gondozta.
       A cikk eredeti nyelven itt elérhető.

       Új Cikkeink

       Az igazságtalan kritika tulajdonságai

       Az igazságtalan kritika tulajdonságai

       Kattints ide az eredeti cikkhez angol...

       Miért legyen jó napod?

       Miért legyen jó napod?

         Miért Legyen jó napod? A jövő olyan...

       Biblikus bocsánatkérés

       Biblikus bocsánatkérés

         Az ember veszélyes! A bűnös természet...

       A Sátán terve az életeddel

       A Sátán terve az életeddel

         A Sátánnak van terve az életeddel. A...

       Lelki válság

       Lelki válság

       Volt már olyan az életedben, amikor nem...

       Istentiszteleteink

       Debrecenben a Faraktár út 42. alatt a következő időpontokban:

       • Vasárnapi Iskola: 9:30
       • Vasárnap délelőtt: 10:30
       • Vasárnap délután: 17:30
       • Szerdán esti alkalom: 18:30
       Kattints ide elérhetőségeinkhez
       Twitter response: "Could not authenticate you."